Alarm: Egzodus hrvatskih liječnika

Zavod za zdravstveno osiguranje, Dom zdravlja Mostar, klinike, liječnici, Umjetna oplodnja, BIH, jajne stanice, zdravstveno osiguranje, Zavod za zdravstveno osiguranje, zdravstveno stanje, zdravstveno, liječnici, HUBOL, odlazak liječnika, HZZO, liječnička usluga, turistička sezona, zdravstvene usluge , liječnik, nesavjesno liječenje, dežurni pedijatar, Optužen, liječnici, BIH, iseljavanje, medicinski radnici

Odlazak više od 200 liječnika iz Hrvatske bio je tema konferencije za novinare Hrvatske udruge bolničkih liječnika održane pod naslovom "Pet do deset - simbolična dva sata do podneva".

Na konferenciji je istaknuto kako je dokumentaciju za rad u inozemstvu zatražilo više od 900 liječnika, a taj se broj stalno povećava.

- Budite sigurni da će mladi liječnici i liječnici srednje dobi koji su zatražili dokumentaciju za rad u inozemstvu te papire u skoroj budućnosti vjerojatno iskoristiti - izjavila je Ada Barić, dopredsjednica HUBOL-a.

Udruga bolničkih liječnika zabrinuta je zbog tog egzodusa, a upozorava kako se oni koji odlaze vjerojatno više nikada neće vratiti u Hrvatsku. Najčešći razlozi njihova odlaska su loši uvjeti rada, uvelike premašen broj prekovremenih sati godišnje, praksa da jedan liječnik obavlja posao za trojicu, umor, iscrpljenost te nedostatak stručnog usavršavanja i profesionalnog napredovanja.

Liječnici najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Irsku, Englesku, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate i Sjedinjene Američke Države.

Na istupe HUBOL-a u srijedu je reagiralo i Ministarstvo zdravlja, koje u priopćenju navodi kako je od 1. srpnja 2013., odnosno ulaska Hrvatske u EU, do kraja prvog kvartala 2015. godine Hrvatsku napustilo 336 zdravstvenih djelatnika, što je 0,7 posto svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu. Konkretno, kako navodi Ministarstvo, Hrvatsku su napustila 234 liječnika, 98 medicinskih sestara, dva medicinska biokemičara te jedna primalja i zdravstveni radnik.

"Treba naglasiti kako su odlasci posljedica ulaska Hrvatske u EU i mogućnosti rada liječnika u drugim zemljama, a takvi su slučajevi karakteristični i za ostale zemlje", ističu u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo dodaje kako se u proteklih godinu dana započela provedba više mjera kako bi se liječnicima omogućili što bolji uvjeti rada. Podsjeća kako je usvojena Strategija upravljanja ljudskim resursima, u kojoj je osam konkretnih mjera, a u pripremi je i pravilnik o nagrađivanju liječnika.