Poljoprivrednici nisu dobili ni marku poticaja za ovu godinu!

poljoprivrednici, prosvjedi, poplave, poticaji

Prema njegovim riječima, bilo je isplata poticaja koji su zaostaci iz 2013. godine, ali za tekuću godinu još uvijek čekaju objavu pravilnika kako bi mogli vršiti pritisak na Vladu.
- Zaista se radi o nevjerojatnim stvarima. Domaći proizvođači ionako godinama sve više propadaju, ove godine su nas pogodile katastrofalne poplave, ali ni sve to nije dovoljno da se domaće vlasti počnu odgovorno ponašati, kazao je Muslimović.

Mogući prosvjedi

Uz to, kaže kako su poljoprivrednici već uputili apel prema Parlamentu i Vladi FBiH da u što kraćem roku barem isplate poticaje za prvi kvartal. Kad su u pitanju možebitne akcije poljoprivrednika u obliku prosvjeda ili sličnih aktivnosti, Muslimović ističe kako postoji mogućnost novih prosvjeda ukoliko se iscrpe sve druge mogućnosti.
- Mi ne želimo po tko zna koji put izlaziti na ulice. Poljoprivrednici žele raditi na svojim imanjima, a ne prosvjedovati, ali nas ponašanje domaćih političara na to tjera, naglasio je Muslimović. On se dotaknuo i situacije nakon apokaliptičnih poplava koje su poharale BiH, kazavši kako se na tim područjima očekuje oko 50 posto manje poljoprivrednih prinosa od očekivanih prije poplava. Ne treba posebno naglašavati što to znači za osiromašene bh. građane, koji će sada u još većoj mjeri morati kupovati uvoznu robu. To bi, prema mnogim predviđanjima, trebalo dovesti do novih poskupljenja.

Štete od poplava

- Procjene su već završene, ali mi njima nismo zadovoljni jer ne odražavaju realno stanje na terenu. Naime, završene procjene govore kako je šteta blizu 150 milijuna maraka, a naše procjene govore kako su štete mnogo veće, tvrdi Muslimović. Uz to, treba dodati kako će se još dugo vremena morati čekati da se zemlja vrati u optimalno stanje kako bi počela davati optimalnu količinu uroda. Sudeći prema svemu navedenom, ni ova godina nije predstavljala bilo kakav pomak naprijed kada je u pitanju bh. poljoprivreda, iako domaći proizvođači već dugo godina čekaju na taj korak. Ukoliko se ovakvo ponašanje odgovornih dužnosnika na svim razinama vlasti nastavi, ne treba sumnjati kako će se vrlo brzo ugasiti i posljednja iskra koja na životu drži našu poljoprivredu.

Dnevni list