FOTO/VIDEO  Održani 10.Dani meda

10. Dani meda, med, pazin
Na ovogodišnjim Danima meda održanim proteklog petka i subote osim izlagača iz raznih krajeva Hrvatske sudjelovali su pčelari, ali i proizvođači pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, Ukrajine i Poljske. Više od 90 izlagača nudilo je razne vrste meda, drugih pčelarskih proizvoda i pripravaka, te ljekovitog bilja, slastica i napitaka, gotovo svega što pčela može proizvesti, a pčelar ambalažirati i preraditi.

Između nekoliko tisuća posjetitelje koji su došli kušati i nabaviti vrhunski prirodan med bio je i veliki broj pčelara koji došli u Pazin nabaviti nove košnice, vrcaljke ili neki drugi dio pčelarske opreme. Na 10. Danima meda kao gosti svoj su med i druge pčelinje proizvode nudili pčelari iz Splitsko dalmatinske županije koji djeluju kroz svoje Lokalne akcijske grupe (LAG-ove), čije su djelatnosti i predstavili u sklopu pratećih programa Dana meda u Pazinu.

Subotnje prijepodne bilo je posvećeno pčelarima koji su mogli pratiti stručna predavanja dr. sc. Maje Dražić o mogućnostima označavanja meda znakom "Med iz Lijepe naše", te o azijskom stršljenu kao opasnosti za pčele. Zatim mag. ing. agr. Lidije Svečnjak o patvorenju pčelinjeg voska i aktualnoj situaciji na tržištu satnih osniva, dr. sc. Ivane Tlak Gajger upoznala je pčelare s aktualnostima vezanim uz bolesti u suvremenoj pčelarskoj proizvodnji. Prof. dr. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, vodio je Pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda, što je vrlo korisno za pčelare da vide kako mogu educirati svoje potrošače, a ljubitelji meda, potrošači, koji su sudjelovali u toj vođenoj degustaciji meda mogli su naučiti kako prepoznati određenu vrstu i kvalitetu meda.
Dane meda u Pazinu, koji su tijekom proteklih deset godina profilirali u jednu od najvećih pčelarskih manifestacija u Hrvatskoj organizirali su Udruga pčelara Lipa Pazin, Istarska županija, Grad Pazin i LAG Središnja Istra.