Mljekari iz BiH i izvoz u EU

mljekara, blokada, granica, mlijeko, zdravlje, mljekomati, Ljubljana, bolesti jetre, kancerogene tvari, Agencija za sigurnu hranu, Posušje, mlijeko, otkup, mlijeko, izvoz, proteini, nedostatak proteina, znakovi, mlijeko, kravlje mlijeko, kozije mlijeko, mlijeko, zdravlje, alergije, mljekari, mljekara, izvoz, eu, BIH, mlijeko, izvoz, istraga, mlijeko, Lijanovići, glamoč, zdravlje, hrana, mlijeko, koncentracija kloramfenikola, antibiotik, kancerogene tvari, mlijeko, hrvatska EU, Marijana Petir, mlijeko, sok od naranče
Proizvođači mlijeka iz Bosne i Hercegovine bi do kraja godine mogli osigurati ispunjenje svih uvjeta za izvoz u Europsku uniju, a najvažnije tržište koje planiraju osvojiti je ono u Hrvatskoj, najavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je novinarima potvrdio kako je Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) dao suglasnost na plan vlasti BiH za otklanjanje ranije opaženih nedostataka u lancu proizvodnje svježeg mlijeka.

Provedbom točaka iz tog plana BiH bi ispunila standarde potrebne za izvoz mlijeka na tržište EU, što se odnosi i na Hrvatsku.

"Uvjeren sam da ćemo uskoro ponovo osvojiti tržište Hrvatske", kazao je Šarović podsjećajući kako je BiH ranije plasirala na desetke milijuna litara mlijeka na hrvatsko tržište.

Taj je izvoz prekinut nakon ulaska Hrvatske u EU jer proizvođači iz BiH nisu ispunjavali kriterije kakve propisuje europska regulativa.

Jedan od ključnih nedostataka je bilo to što u BiH nije postojala jedinstvena institucija koja bi provjeravala i jamčila kvalitetu proizvedenog mlijeka, jer je poljoprivredna politika prepuštena entitetima.

Nakon dugogodišnjeg usuglašavanja, praćenog političkim otporima, dogovoreno je da tu zadaću ipak preuzme državni Ured za veterinarstvo.

Kako je pojasnio ministar Šarović, uskoro će u parlamentarnu proceduru biti upućeni prijedlozi izmjena zakon o veterinarstvu, poljoprivredi i hrani, a nakon toga predstoji "uhodavanje" lanca kontrole proizvodnje i prerade mlijeka te dodatna kontrola FVO-a.

Ukoliko se sve bude realiziralo planiranom dinamikom, izvoz na tržišta EU mogao bi početi krajem ove ili početkom iduće godine.

Šarović je u srijedu ustvrdio kako to neće omesti ni prijepor oko prilagodbe Privremenog trgovinskog sporazuma između BiH i EU, na čemu inzistira Bruxelles kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku.

Ta bi prilagodba, koja se mora provesti do 1. siječnja 2016. godine, trebala značiti uključivanje Hrvatske u postojeće kvote za bescarinski izvoz različitih proizvoda iz Unije u BiH.

Vlasti u Sarajevu tome se i dalje protive strahujući kako bi bescarinski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske mogao ugroziti domaću proizvodnju.

Šarović je pojasnio kako se to ne odnosi na mlijeko, nego na proizvode poput voća i povrća pa plasman mlijeka, po njegovu sudu, ne može zbog toga biti doveden u pitanje.

"Logično je da svi imamo svoje interese, a sada je nezahvalno prognozirati što bi pregovori o prilagodbi Privremenog trgovinskog sporazuma mogli donijeti", kazao je Šarović.

Hina