13 milijuna boca za sportske dresove

dresovi, boce

Radi se o prvoj kolekciji dresova koji su napravljeni na ekološki prihvatljiv način, od recikliranog poliestera, a u njima će na Svjetskom prvenstvu nastupiti čak devet reprezentacija. Glavni izvor sirovina za tkaninu jesu plastične boce prikupljene na odlagalištima u Japanu i Tajvanu.

Tim se postupkom štede dragocjene sirovine i smanjuje potrošnja energije do 30 posto u usporedbi s izradom iz netaknutog poliestera.

– Reciklaža plastike nije nešto novo, ali je to svakako dobar znak i dobar primjer iskazivanja ekološke svijesti. Prije su se takvi materijali koristili za punjenje skafandera i flis materijala, ali tehnologija se svakim danom sve više razvija i mi podupiremo taj novi način reciklaže. Vjerujem da se uštedi i više od procjenjenih 30 posto energije, a energetski i okolišno je bolje i isplativije – objašnjava Marijan Galović iz Zelene akcije.

Osam boca za majicu

Posebnim načinom obrade iz boca dobiva se konac koji služi za izradu tkanine od koje su napravljene majice. Za izradu svake majice upotrijebljeno je do osam recikliranih boca.

– U svijetu je velika tendencija upotrebe recikliranih materijala, no tu treba obratiti pažnju na kontrolu kvalitete sirovine recikliranih vlakana. U slučaju korištenja PET ambalaže riječ je o taljenju prvobitne sirovine, te naknadnom postupku ispredanja čime se osigurava dosta visoka kvaliteta proizvoda – smatra dr.sc. Sandra Bischof Vukušić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta i napominje kako se u Hrvatskoj postupak recikliranja plastičnih boca provodi preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji ima jedinicu za PET ambalažu, no dobiveni produkt se ne koristi za izradu vlakana.

U tehnološki najnaprednijim dresovima igrat će po prvi puta danas naši reprezentativci na susretu s Belgijom, a hoće li se znojiti manje ili više, hoće li im nove majice pružiti suhoću i hlađenje te udobnost koju garantiraju možda nam kaže i sam rezultat utakmice.

vecernji list