U FBiH se svakog mjeseca ukrade 100 vozila

lopov kriminal, savjeti, pornić, provale, Livno, krađa, provala, pljačka, lažiranje, Srbija, misa, Mercedes, krađa, Ljubuški, krađa, uhićenje, pljačka, zlatarna, Ljubuški, Posušje, glazbena škola, pljačka, Mostar, provale, pljačkaši, Mostar, pljačka, policija, oprez, lopovi, Ljubuški, provala, Vašarovići, krađa, mostarac, Posušje, Mostar, pljačka, zaštitari, Goranci, provala, vikendice, grljevići, provala, pljačka, Ljubuški, Goranci, lopov, uhićenje, Appleov softver , apple, iPod touch, iphone,  iCloud alat , Livno, Tomislavgrad, krađe, pljačke, prevarantica, krađa navika, lopovi, krađa navika, Tomislavgrad, Tomislavgrad, meso, krađa navika, lopovi, provala, lopovi, Tomislavgrad, katica kiš, krađa, crna kronika, krađa, krađa navika, krađa auta, mesnica šišović, provala, pljačkaši, poznati mostarski ugostitelj, pljačka, provale, savjeti, razbojništvo, Jablanica, policija

..., podaci su Federalne uprave policije koje je na sastanku o temi ‘’Stanje sigurnosti u Federaciji BiH’’ iznio ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač, piše Večernji list BiH.

Broj ukradenih vozila isti

"To je brojka koja je stalna unatrag nekoliko godina. Dogovorili smo se da ćemo u idućem razdoblju imati mjere i za tu vrstu kriminala", kazao je Lukač. Sudeći po podacima FUP-a, u Federaciji posljednjih godina sto vlasnika automobila mjesečno ostane bez svojih "limenih ljubimaca". Naime, u prošloj godini u FBiH 1100 vlasnika ostalo je bez svojih vozila. Godinu ranije u FBiH ukradeno je 1209 vozila. U 2013. ukradeno je 1228 vozila, što je 59 vozila više nego u 2012. kada je ukradeno 1169 vozila. Situacija po pitanju krađe automobila u RS-u je znatno bolja nego u Federaciji. Naime, u ovom entitetu za cijelu prošlu godinu otuđena su 172 vozila.

90% ukradeno u 4 županije

Više od 90% vozila u prošloj godini ukradeno je samo na prostoru četiri županije u FBiH - SŽ, TŽ, SBŽ i HNŽ. Automobili se već godinama najviše kradu u Sarajevskoj županiji, gdje je, prema navodima FUP- a, u prošloj godini otuđeno 728 vozila, slijedi TŽ sa 114 otuđenih vozila te Srednjobosanska, gdje je bez svojih vozila ostalo 98 vlasnika. Kada su u pitanju krađe automobila, u HNŽ-u je tijekom 2015. godine ukradeno 75 vozila. Na meti su najviše bili Volkswagenovi (54), BMW-ovi (16), Opelovi (3) te po jedan Audijev i Mercedesev automobil.

U prva dva mjeseca ove godine na području HNŽ-a ukradeno je 21 vozilo. Prema podacima MUP-a HNŽ-a, u Mostaru je u prva 2 mjeseca ove godine prednjačila krađa automobila golf 3 kojih je otuđeno ukupno pet. Kada je riječ o markama automobila koja se kradu u FBiH, već tradicionalno primat drže njemačka vozila, pa je tako najviše ukradeno Volkswagenovih vozila, a slijede Audijeva, BMW-ova i Škodina. VW vozila se u prosjeku ukrade koliko svih ostalih zajedno. Prema tvrdnjama iz MUP-a, dva su razloga zašto se najviše kradu VW vozila. Prvi je jer je to najzastupljenije vozilo, a drugi je taj što izvršitelji posjeduju pogodan alat za krađu baš tih automobila.

Večernji list