Sukob oko međe završio krvoprolićem

uhicenje
Na Županijskom sudu u Sisku u ponedjeljak je nepravomoćno osuđen zbog ubojstva brata i šogorice 62-godišnji Jakov Dabrović iz Vočarice pokraj Novske, na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora.

Dabrović je 10. srpnja 2014. godine nakon verbalnog i fizičkog sukoba s bratom Antunom (67) zbog nesporazuma oko međe, iz automatske puške ubio najprije bratovu suprugu Mariju (62), a potom i brata Antuna Dabrovića.

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić rekla je da su svi dokazi i svjedoci nedvojbeno ukazali kako je postojala namjera za dvostruko ubojstvo, te da je Jakov Dabrović šogorici Mariji nanio pet prostrjelnih rana, a bratu Antunu dvije prostrjelne i jednu ustrjelnu ranu, od kojih su umrli na mjestu događaja.

U vrijeme počinjenja djela okrivljeni Jakov Dabrović je bio ubrojiv, a njegova alkoholiziranost ne može bitno utjecala na njegovu svijest, već samo na djelomični gubitak kontrole, rečeno je. Time je ujedno odbačena obrana okrivljenog kako je bila riječ o ubojstvu na mah, odnosno na ubojstvo iz nehaja.

Inače, u vrijeme izvršenja dvostrukog ubojstva Dabroviću je izmjeno najmanje jedan promil alkohola u krvi.

Za svako od dva ubojstva Jakob Dabrović je osuđen na po 14 godina zatvora, te jednu godinu za nedopušteno posjedovanje otužja, što je sud objedinio u jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora.

Također mu je kao zaštitna mjera određeno liječenje od alkoholizma, a mora podmiriti i troškove suda od ukupno 19.346 kuna. Zatečene dvije puške i streljivo, koje je Jakov Dabrović nezakonito posjedovao, oduzeto mu je.

Do pravomoćnosti presude produžen mu je istražni zatvor.

Hina