Prerađivali plinsko ulje i prodavali ga kao eurodizel

bio-goriva, alternativa za gorivo, Znanstvenic, zelene alge, ekonomična nafta, ekologija, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, Gorivo, BIH, benzinska crpka, crpka, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Dubrovnik, Gorivo, nafta, benzin, benzinska postaja, bihamk, Gorivo, BIH, cijene, nafta, Gorivo, plinsko ulje, USKOK-ove optužbe, uskok, eurodiesel, nafta, benzinska pumpa, potrošnja goriva, Gorivo, Gorivo, nafta, Gorivo, potrošnja goriva, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, Turbodizelaš, dizel, putarine , cestarina, cestarine, uvođenje naplate cestarine , poskupljenje, cigarete, Gorivo, benzin, potrošnja goriva, smanjenje, trošarine, Gospodarska komora FBiH
Uskok je pokrenuo istragu protiv deveteročlane skupine koju tereti da su prerađeno plinsko ulje prodavali kao eurodiesel i na taj način zaradili više od 6,5 milijuna kuna, a državni proračun na ime trošarina oštetili za preko 5,5 milijuna kuna.

Osim za zločinačko udruživanje Uskok devetoricu sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i utega, krivotvorenja isprave te pomaganje i poticanje na ta nedjela, a sve u "sastavu zločinačkog udruženja".

Uskok sumnja da je prvookrivljeni od 21. studenoga 2014. do 1. srpnja 2015. na području Zagreba, Velike Gorice, Svete Nedjelje i Donje Bistre, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike nakon čega su njegovi suradnici pronalazili tvrtke preko kojih su kupovali plinsko ulje na način da su stjecali udjele u tim tvrtkama i registrirali ih za proizvodnju, prijevoz i prodaju naftnih derivata. Potom bi pronalazili i osobe koje su, prema tvrdnjama tužiteljstva, formalno obnašale funkciju direktora, dok je stvarno poslovanje tih društava vodio prvookrivljenik ili članovi udruženja.

Nakon što su od tvrtke čije ime Uskok nije naveo naručili "znatne količine" plinskog ulja za grijanje odvozili su ga do improviziranog postrojenja gdje su ga prerađivali u gorivo nalik eurodieselu, a litru lažnog u konačnici su prodavali za najmanje osam kuna po litri.

Svaki član udruženja imao je, prema tvrdnjama tužiteljstva, svoju ulogu u zločinačkom lancu. Neki su pronalazili kupce, dogovarali količinu i cijenu te prerađeno gorivo isporučivali kupcima, dok su drugi, po nalogu organizatora, sačinjavali račune, neistinite izjave i drugu dokumentaciju potrebnu za prijevoz i prodaju prerađenog goriva "iz koje je neistinito proizlazilo da je riječ o eurodieselu".

Uskok tvrdi da je skupina od dobavljača nabavila za gotovo 11 milijuna kuna kupila preko 2,1 milijuna litara plinskog ulja koje su nakon prerade kupcima prodali za najmanje 17.4 milijuna kuna.

Za sve okrivljenike Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora o čemu će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti tijekom poslijepodneva.

Hina