Pod opsadom sitnog kriminala: džepari 'operiraju' i po crkvama

hrana, siromaštvo, bijeda, javne kuhinje, recesija, Novac, kriza, PDV, analize, sitni kriminal, Džepari, kradljivci, kradljivci, Livno, MUP Hercegbosanske županije, navike, ušteda, Novac, stopa nezaposlenosti, Nezaposlenost mladih, nezaposlenost, BIH, prezaduženost, dugovanja, velimir raspudić, hercegovka, novčanik, posuđivanje, džeparoška, džeparenje, džeparoši, nezaposlenost, mladi, BIH
Posljednjih dana policija bilježi sve više prijava opljačkanih građana koje su poharali džepari. Ukradeni su novčanici, novac, dokumenti, bankovne kartice i mobiteli. Najviše krađa se dogodilo u Rijeci, no džeparenja su zabilježena i u Crikvenici te u riječkim trgovinama, gdje se okupljalo više ljudi. Džepnih krađa bilo je čak i u crkvi!

Najviše krađa se zbilo u autobusima. Lopovi najviše koriste gužve na ulasku i izlasku iz autobusa ali i gužve tijekom vožnje. Što ih je snašlo građani uglavnom primijete tek kad je već prekasno za reakciju, a i lopovi su vrlo vješti, organizirani i brzo se miču iz opasnog kruga.

- Džepari uglavnom rade u skupinama, jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi. Nažalost, samo trenutak nepažnje je dovoljan da postanete žrtvom džepara, a kada to primijetite, počinitelj je već daleko, upozoravaju stručnjaci. Vele i da lopovi najčešće djeluju na mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Najčešće su to autobusi, tržnice i trgovački centri, sportska i druga događanja, ugostiteljski objekti, a ovi nedavni slučajevi pokazuju da ni crkve nisu iznimka.

Policajaci svajetuju da se posebno pazi u gužvama, da se novac i dokumenti ne ostavljaju bez nadzora. Džepari često bira ju žrtvu i prate ju pa je dobro obratiti pozornost i na to. »Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor«, kažu policajci. Savjetuje se i da se pripazi s novcem te da se što je moguće manje pokazuje pred drugim osobama a da se dokumenti po mogućnosti nose odvojeno. U kupovinu ne nositi veću količinu novca, već je sigurnije koristiti bankovne kartice. Naravno, nikako se uz kartice ne smije nositi zapisane pinove i slično.

Novčanike nije dobro nositi u stražnjem džepu, a torbu treba držati zatvorenu, a u gužvama najbolje ispred sebe. Isto vrijedi i za ruksake, koje posebno nose mladi, njih u gužvi treba skinuti i najbolje je držati ispred sebe.

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192, savjetuju iz policije i dodaju da je u potrazi za novčanikom i dokumentima najbolje pretražiti okolicu mjesta događaja. Upozoravaju ako se pronađe ukradeni novčanik ili drugi predmet da ga je najbolje spremiti u vrećicu te predati policiji jer tako postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

novilist.hr