Počelo suđenje Željki Bukmir: Prisluškivane osobe biće svjedoci obrane

Željka Bukmir Josip Muselmiović

... je krajem 2011, radeći kao pripravnica u Sudu BiH, došla do povjerljivih informacija i prenijela ih osumnjičenim za organizirani kriminal, krijumčarenje, te nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe, a koje su organi istrage pratili u okviru predmeta Ota more, piše Oslobodjenje.ba.

Susret u Ljubuškom

Tužitelj Oleg Čavka naveo je da su organi istrage posebnim istražnim radnjama pratili telefonsku konverzaciju Ivice Tomića i drugih osumnjičenih, te da je zabilježeno da je Željka Bukmir 19. studenog 2011. putem mobitela broj 063/159-999 kontaktirala Tomića (njenog kuma i obiteljskog prijatelja), i rekla mu da se moraju naći jer mu ima nešto reći i da je to u njegovom interesu.

Potom su se njih dvoje susreli u Ljubuškom i ona mu je prenijela da im se prisluškuju mobilni telefoni. Potom je Tomić javio drugim osumnjičenim u predmetu Ota more te su oni odmah zamijenili brojeve mobitela, nakon čega je istraga u tom predmetu zaustavljena zbog nedostatka dokaza.

"Na glavnom pretresu ćemo dokazati navode optužnice, odnosno da je Željka Bukmir počinila kazneno djelo", rekao je Čavka dodajući da će tijekom sudskog postupka predočiti izjave svjedoka i materijalne dokaze.

Kao svjedoci tijekom ovog sudskog postupka pojavit će se Aleksandar Popovac i Saša Vitković iz MUP-a RS-a, koji su sudjelovali u pretresu stana koji je Bukmirova iznajmila u Lukavici, te pripadnici FUP-a Muamer Mašić i Kemal Muharemović, koji su sudjelovali u posebnim istražnim radnjama, kao i Miljenko Ereš, kojeg je zvala optužena.

Odvjetnik Josip Muselimović izjavio je da će biti pozvani svjedoci koji su bili prisluškivani u akciji Ota more: Ivica i Valentin Tomić, Zoran Herceg, zvani Šendo, Goran Herceg, zvani Šendo, Slavko Mikulić, zvani Slaven, Marko Bodiroga i Dragan Šarabanja.

"Kad se provedu svi dokazi vidjet će se da Željka ništa nije rekla Ivici i da on drugima nije rekao ništa", istaknuo je Muselimović.

Ništa sporno

Tužitelj Čavka naveo je da će na narednom ročištu zakazanom za 29. kolovoz biti saslušani pripadnik FUP-a, inače šef Odjela koji se bavio istragom u predmetu Ota more, i koji bi trebao pričati o tome kako je istraga propala, te pripadnik MUP-a RS-a koji je sudjelovao u pretresu iznajmljenog stana Željke Bukmir.

Nakon ročišta, odvjetnik optužene Josip Muselimović rekao je da svjedoci koje je on pozvao u tijeku istrage nisu saslušani, a optužnica je potvrđena. Muselimović je priznao da je Bukmirova kontaktirala sa Tomićem, ali prilikom presretanja njihovog razgovora policajci nisu našli ništa što bi njegovu braniteljicu teretilo da je počinila ovo kazneno djelo, te da će to potvrditi i osoba s kojom je Bukmirova kontaktirala.