Nezapamćen zločin

Zrinka Babić, Zločin, ubila dvogodišnju kćerkicu

Babićeva je na grozomoran način likvidirala svoju dvogodišnju kćerkicu . Dosad nije iznosila obranu, a s tužilaštvom se nije nagodila, pa će okolnosti ovog zločina rasvjetljavati riječki sud

» Suđenje Riječanki Zrinki Babić (35) optuženoj za teško ubojstvo, da je oduzela život svojoj dvogodišnjoj kćerkici protekle jeseni u stanu na Turniću u Rijeci, počinje za 40-ak dana. Glavna rasprava u riječkom Županijskom sudu zakazana je za 20. listopada. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg pripremnog ročišta ženi koja se optužuje da je na grozomoran način usmrtila djevojčicu, dajući joj tablete čak pet psihofarmaka, pa je utopila u kadi, a Hitnu pomoć je nazvala tek sljedećeg dana.

Nije došlo do nagodbe optuženice i odvjetništva, tako da jezivi slučaj ide u suđenje, a prvi raspravni ciklus zakazan je za cijeli četvrti tjedan u listopadu. Sudskim vijećem predsjedat će sutkinja Jesenka Kovačić.
Nemoćni liječnici

Kako pripremno ročište nije otvoreno za javnost, detalji nisu poznati, no procedura je takva da državni odvjetnik navodi optužbu i dokaze koji potvrđuju optužnicu. Optuženi pak navodi smatra li se krivim, a ako poriče optužbu, on i njegov odvjetnik objašnjavaju iz kojih razloga. Obje strane iznose i dokazne prijedloge koje namjeravaju prezentirati na glavnoj raspravi. U ovom slučaju, koliko se može saznati, okrivljenica još nije iznijela svoju obranu, tako da će suđenje biti zanimljivo i zbog viđenja stravičnog slučaja iz kuta same optuženice.

Zrinka Babić je na pripremno ročište dovedena iz pritvora, a početkom ljeta je isključena mogućnost da uplatom jamčevine zamijeni istražni zatvor (dotad je mogla na slobodu ako uplati milijun i 200 tisuća kuna).

Ljetos su kroz odluku Vrhovnog suda, koji je odbio žalbe i državnog odvjetništva i Babićeve na rješenje Županijskog suda u Rijeci o produženju pritvora, na vidjelo izašli i jezivi detalji koji teško terete majku nesretnog djeteta.
- U konkretnoj situaciji postoje okolnosti koje uvelike nadmašuju uobičajene okolnosti pod kojima se čine kaznena djela kakvo je i okrivljenici stavljeno na teret, te koje opravdavaju nužnost daljnje primjene mjere istražnog zatvora. Te okolnosti ovaj drugostupanjski sud nalazi u činjenici da je okrivljenica svojoj dvogodišnjoj kćerki oralno davala tablete Xanax, Leponex, Prazine, Zoloft i Seroquel, nakon čega ju je utopila u vodi u kadi, usljed čega je dijete preminulo, dok je okrivljenica hitnoj službi smrt djeteta prijavila idući dan. Upućeni u slučaj tvrde da bi suđenje, koliko intrigantno, moglo biti isto toliko i mučno, te da bi moglo ukazati da zacijelo nije isključivo majka kriva za smrt djeteta, da je u biti zakazao sustav, cijelo društvo koje nije pokrenulo mehanizme da se na vrijeme zaštiti zdravlje i život djeteta. No, po svemu sudeći, zbog delikatnosti slučaja, suđenje bi moglo biti zatvoreno za javnost. Neki kriminalisti s kojima smo razgovorali rekli su nam da se u svojoj praksi ne sjećaju da je u riječkoj regiji ikad zabilježen ovakav slučaj u kojem je žrtva bila tako malo dijete.

novilist.hr