Mostarac Miljenko Ivanković nakon pada aviona: Poznavao sam tu djecu

zrakoplovna nesreća, pad zrakoplova, Francuska, pad zrakoplova, Njemačka, zrakoplovna nesreća, pad zrakoplova, pad zrakoplova, zrakoplov, kopilot , posmrtni ostaci, metodom analize DNK

Airbus 320 njemačke kompanije Germangwings srušio se jučer ujutru na jugu Francuske, sa 144 putnika i 6 članova posade.

Sinoć su uvjeti potrage postali otežani, pa su helikopteri spasilačkih ekipa prestali nadlijetati zonu pada aviona.

U međuvremenu, francuske vlasti su javile da je crna kutija iz aviona pronađena i predata istražnim organima.

Istražitelji sumnjaju da bi uzrok pada mogao biti tehničke prirode, odnosno kvar na motoru. Naime, neposredno prije pada brzina zrakoplova bila je564 kilometra na sat. A upravo je to brzina koju pilot pokušava dostići kako bi, ako već dva puta nije uspio, pokušao i na taj način pokrenuti motore, pojasnili su stručnjaci..

Među žrtvama su i 16 učenika i dvoje nastavnika iz gimnazije sa sjeverozapada Njemačke.

Avion je pao stotinjak kilometara sjeverno od Nice, u francuskim Alpama. Sa lica mjesta, mediji javljaju da se avion pri padu potpuno raspao i da su ostaci letjelice razbacani u krugu od dva kilometra.

Tisuće dijelova aviona i tijela razbacano je po planini, daleko od nastanjene zone ili pristupne ceste.

U utorak, nakon nadlijetanja mjesta nesreće zasad neobjašnjiva uzroka, pet je ministara francuske, njemačke i španjolske vlade govorilo o "dramatičnim prizorima".

"To su prizori strave, radi se o strašnoj drami", izjavio je Frank-Walter Steinmeier, šef njemačke diplomacije.

- Poznavali smo svu tu djecu. I njihove roditelje. Kod nas su slavili njihovo rođenje, rođendane, krstitke, krizme... Mi smo ovdje starosjedioci, sve ih znamo - govori za Večernji list Miljenko Ivanković. Prije više od 40 godina došao je u Njemačku iz Mostara, a sa suprugom Zdravkom vodi restoran, središte društvenog života Halterna, mjesta u blizini Düsseldorfa koje je danas u nesreći u francuskim Alpama izgubilo cijeli razred - 16 učenika i dvije profesorice.

Među 150 poginulih u nesreći zrakoplova Germanwingsa u Francuskoj je i dvoje opernih pjevača. Bas bariton Oleg Bryjak i kontralto Maria Radner vraćali su se kući u Njemačku nakon nastupa u Barceloni.

Radner je putovala sa svojim suprugom i njihovom bebom - jednom od dvije bebe koje su poginule u ovom padu Airbusa A320.

Operna kuća iz Düsseldorfa Deutsche Oper am Rhein prvo je potvrdila da je Bryjak bio u zrakoplovu.

"U Olegu Bryjaku izgubili smo velikog izvođača i veliku osobu", rekao je direktor opere Christoph Meyer. U međuvremenu je otkriveno da se i Radner nalazila na kobnom letu.

Bryjak i Radner u Barceloni su izvodili operu Siegfried Richarda Wagnera.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i šef španjolske vlade Mariano Rajoy najavili su danas dolazak na mjesto pada aviona