Među poginulima i bračni par iz Bosne i Hercegovine

zrakoplovna nesreća, pad zrakoplova, Francuska, pad zrakoplova, Njemačka, zrakoplovna nesreća, pad zrakoplova, pad zrakoplova, zrakoplov, kopilot , posmrtni ostaci, metodom analize DNK


...potvrdio je Edin Dilberović, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Njemačkoj za Al Jazeeru. Kako je rekao, radi se o bračnom paru (58, 60 godina) koji su imali njemačko državljanstvo. N1 televizija saznala je kako se radi o Emiri Smailagić koja je rodom iz Bihaća i Fehretu Smailagiću koji je iz Banjaluke, koji su se odrekli bosanskohercegovačkog državljanstva.

Avion Airbus A320 letio je jučer iz Barcelone prema Düsseldorfu, a srušio se u blizini sela Barcelonnette na jugu Francuske. Na letu 4U9525 bilo je 144 putnika i šest članova posade, a u padu nije bilo preživjelih osoba. Vjeruje se kako je među poginulima bilo 67 Nijemaca (uključujući 16 školaraca koji su bili na razmjeni studenata u Kataloniji), 45 Španjolaca, te državljani Turske, Australije, Danske, Nizozemske i Belgije.

Potraga u južnim francuskim Alpama nastavljena je danas, a dužnosnici upozoravaju kako bi operacija u zabačenom usjeku između Digne i Barcelonnette mogla potrajati danima zbog nepristupačnog područja na koje je pao zrakoplov. Jedna od dviju crnih kutija pronađena je i prevezena u Ured za istragu nesreće koji će utvrditi uzroke katastrofe, kazao je tužitelj iz Marseillea Brice Robin na postaji BFMTV. Radi se o crnoj kutiji koja bilježi razgovore u pilotskoj kabini. Ona je djelomično oštećena, ali će bez obzira na to biti koristan izvor informacija, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i španjolski premijer Mariano Rajoy danas bi oko 14 sati trebali posjetiti mjesto pada zrakoplova. Rajoy je već proglasio trodnevnu žalost u Španjolskoj.

Kada je vidio fotografije s mjesta pada, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je rekao kako je mjesto pada 'slika užasa'. Predsjednik Glavnog vijeća pokrajine Alpes-de-Haute-Provence Gilbert Sauvan rekao je kako je sve pretvoreno u prah. "Najveće krhotine su veličine omanjeg automobila", dodao je.

Iako je jučer objavljeno kako je agonija putnika Airbusa trajala čak osam minuta, francuska ministrica prometa danas je rekla kako avion nije padao osam minuta, već da su piloti posljednju poruku poslali kontroli leta u 10:30, a avion je pao u 10:48. Stručnjaci napominju kako je u hitnim slučajevima prvi ptioritet pilota da kontrolira avion, ali čim preuzme kontrolu uvijek upućuje hitan poziv. "To se nije dogodilo u ovom slučaju, što sugerira da je pilot bio suočen s nečim toliko katastrofalnim da nije imao ni vremena pozvati pomoć, ili okrenuti avion kako bi pronašao najbližu pistu za slijetanje", rekao je stručnjak BBC-a Richard Westcott i dodao kako bi uzrok nesreće mogao biti otkazivanje oba motora, problemi s gorivom ili otpadanje kritičnog dijela letjelice.

Zrakoplov je letio na visini od 11500 metara te se odjednom spustio na 1800 metara pri čemu je udario u Alpe i srušio se. U akciju spašavanja i traganja za ostacima uključeno je 350 vatrogasaca, a pomoć im pruža i oko 300 vojnika koji su posebno obučeni za operacije u planinama.