‘Mama, čim rodim, prodat ću dijete za 1500 €

trudnoća, trudnoća
. Dala sam joj deset kuna i rekla joj da razmisli još jednom o svom životu i što radi sebi i djetetu. Pogledala me i dobacila da će djetetu biti dobro jer je preko oglasa u novinama našla ženu koja će ga nakon poroda kupiti za 1500 eura - kazivala nam je u subotu jedna Zadranka, ogorčena majka 25-godišnje trudnice koja dnevno uzima 18 heptanona iako joj je 22. srpnja određen termin poroda.

Pomoć u ‘Nadi’

Iako njezin rat s paklom ovisnosti traje od kćerine 15. godine, majka je odlučila javno progovoriti, potaknuta borbom roditelja koji su jednako teške probleme svoje djece ovih dana pokušali riješiti peticijom protiv dugotrajne heptanonske terapije, koju je u dva navrata u suradnji s ostalim umreženim udrugama organizirala Udruga za suzbijanje zloporabe droga i pomoć obitelji ovisnika “Nada”. 

- Kći mi za desetak dana treba roditi, a na visokoj je terapiji heptanonima. U Službi za prevenciju 1. lipnja ispisali su joj recept za dnevnu dozu od 18 heptanona i tri leponexa kako bi lakše zaspala i još neke tablete, a u travnju je pila 26 tableta dnevno - 18 heptanona i po nekoliko leponexa i rivotrila - žali se majka ovisnice, dodajući kako ona na taj način, uz pomoć liječnika, truje sebe i još nerođeno dijete.

 - Ne osjećam se kao da ću postati baka i ne znam što da više radim s kćeri. Sve je to prestrašno – kaže zabrinuta majka, koja još od kćerine tinejdžerske dobi traži pomoć po raznim ustanovama piše slobodna dalmacija.

Apstinencijska kriza

- U dobi od 15 godina upoznala je mladića koji je bio ovisnik, nakon čega je s njim pobjegla od kuće. Nakon što smo shvatili da nam se kći drogira, angažirana je socijalna radnica, a kći mi je upućena psihijatru od kojeg je dobila hrpu lijekova. Iz “Vinogradske” je izišla s 10 heptanona, a svaka njezina nova pritužba završila je još jednim receptom za lijek i tako ukrug – priča je iz financijski dobrostojeće obitelji, koja za izlječenje kćeri nije štedjela ni vrijeme ni novac. 

- Što da radim? – pita se majka “heptanonske” trudnice, čiju sudbinu na Odjelu za novorođenčad zadarske Opće bolnice trenutačno dijele još dvije trudnice. Jedna od majki je tijekom trudnoće koristila subotex, a druga metadon. Većina ih svoju ovisnost pred liječnicima krije, pa se sve otkrije tek kada novorođenče upadne u apstinencijsku krizu.

Liječenje novorođenčeta traje dva do tri tjedna, a provodi se na način da se početna doza medikamenata smanjuje do nule. Tada se obavještava Centar za socijalnu skrb koji propisuje mjeru nadzora i nadalje preuzima brigu o djetetu na način da provodi kontrole te procijeni je li majka sposobna skrbiti o svom djetetu.

PIŠE BOŽANA SVILIČI