Lice s tjeralice: Szymanski

uhicenje
U ekstradicijskom pritvoru u Rijeci završio je Poljak, 56-godišnji Robert Jacek Szymanski, bjegunac za kojim je Republika Poljska izdala europski uhidbeni nalog (EUN) kako bi odslužio zatvorsku kaznu zbog financijskih makinacija »teških« oko 8,5 milijuna kuna. Istražni zatvor radi predaje Poljskoj, državljaninu te zemlje uhićenom na otoku Rabu odredila je sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc. Isključena je mogućnost da plaćanjem jamstva izađe iz pritvora.

Robert Jacek Szymanski, za kojim je na snazi bila međunarodna tjeralica, uhićen je na temelju EUN-a iz listopada prošle godine. Djelatnici policijske postaje Rab uhitili su ga u srijedu ujutro u Banjolu, gdje je imao neprijavljeno boravište. Poljska je u nalogu obrazlagala da se Szymanski traži kako bi odlužio kaznu od pet godina zatvora po presudi Regionalnog suda u Bydogoszczu u Poljskoj, koji ga je oglasio krivim za kaznena djela djelovanja u organiziranoj skupini, okupljenoj za delikte financijske koristi, pronevjere, prijevare i drugog.

Szymanski je osuđen zbog toga što je zajedno s drugima iz kriminalne grupe svojedobno prisvojio oko pet milijuna poljskih zlota (oko 8,5 milijuna kuna). Koliko se može saznati, u pozadini slučaja nalazi se domišljata financijska makinacija u kojoj je s računa jedne poljske tvrtke u banci Pekao skinut pozamašan iznos novca. Jedan od aktera prevare bio je zaposlenik te banke i bio je u službi voditelja računa tvrtke o kojoj je riječ. Njegova uloga bila je da manipulira dokumentima koje je krivotvorila druga osoba u lancu prevare, a oni su uključivali i punomoć za podizanje novca. U prevari su upotrijebljeni i krivotvoreni pečati, a kroz fiktivne kreditne transfere preneseno je oko pet milijuna zlota s računa poljske tvrtke na račun firme Szymanskog. S tog računa su sredstva zatim prenesena na račune sedam fizičkih osoba. U veliku financijsku makinaciju bila su uključena još dvojica Poljaka, koji su zapravo bili i »mozgovi« malverzacija.

Szymanskom je određen ekstradicijski pritvor na ročištu na kojem je prisustvovao i Igor Bijelić, zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika. Sutkinja istrage prihvatila je prijedlog tužiteljstva koje je tražilo da se Poljaku odredi istražni zatvor radi predaje, ali bez mogućnosti jamstva.

Prije no što ga je policija privela na sud, Poljak je ispitan u tužiteljstvu i tada je pristao na izručenje, ali se nije odrekao primjene načela specijaliteta, što znači da ga nakon izručenja njegova matična država može procesuirati samo za delikt za koji je tražila njegovu ekstradiciju. S obzirom na njegov pristanak na izručenje, upućeni u problematiku navode da bi Szymanski mogao otići iz riječkog zatvora za Poljsku već za desetak dana.

 

Hina