Kako je Junuz Kečo ubio ženu koju je volio

Kuduz

... Kenovića i scenariste Abdulaha Sidrana - "Kuduz".

Spomen tog imena i nakon 27 godina izaziva pažnju, jer Kečinu je sudbinu odredio stravičan zločin, prema svemu sudeći počinjen iz bolesne ljubomore. Ali, osam godina nakon zločina, 19. kolovoza 1993., Kečo je u uniformi Armije RBiH poginuo zajedno sa svojom pastorkom Sanelom pogođen iz neprijateljskog snajpera. Požutjele stranice sudskog predmeta otkrivaju i neke do sada nepoznate detalje o ovom slučaju.
 
Stravično ubojstvo

Stravično ubojstvo, koje je potreslo cijelu bivšu Jugoslaviju, desilo se u selu Gornja Bioča kod Hadžića, u kući Halila Džambasa, 21. ožujka 1985. Oko 19 sati Junuz Kečo je, u divljem nastupu ljubomore, nožem nasmrt izbo svoju ženu Rasemu Fazlibašić. Naročito potresno svjedočenje, otkrivaju sudski spisi, bilo je ono Rasemine rođake Raseme Džambas, u čijoj se kući desilo ubistvo. Ona je na sudu detaljno opisala pod kojim je okolnostima došlo do krvoprolića.

- Rasema je moja rodica. Navraćala je kod mene zajedno sa svojom majkom. Meni je bilo poznato da se Rasema udala za Junuza i da su živjeli u selu Žeželovo. Znala sam da se želi razvesti od njega te da je ostala bez posla u kafani "Barit" u Tarčinu. Oni su se razveli 28. veljače 1985. Došla je kod mene kući, gdje smo zajedno večerali. Odjednom je na vrata kuhinje ušao Junuz, a mi smo istog momenta ustali sa stola. Junuz je prišao Rasemi govoreći joj: "Ženo, kamo si ti na rastavi braka?" Na ove njegove riječi Rasema je odgovorila da je dobila rješenje da se razvela, pa je Junuz zatražio od Raseme da mu ga pročita. On je poslala malu Sanelu po rješenje u drugu sobu, koja je iz tašne donijela rješenje. Junuz je uzeo rješenje, pročitao ga, a onda je opsovao majku Rasemi te ju je uhvatio za kosu vukući je - pričala je Rasema Džambas.

U tom momentu, kako je navela, Halil je kazao Junuzu da je ne tuče te da izađu vani.

- Stajao je blizu njih dvoje. U jednom momentu Junuz je izvadio nož, a ja nisam vidjela odakle i kako, jer sam bila okrenuta prema kutu sobe gdje sam sklanjala suđe. Samo sam čula vrisak i Halila kako kaže: "Joj, ubode me nožem." Držao se za stomak. Okrenula sam se i vidjela Halila kako ide prema vratima s djecom i ja sam potrčala za njima. Muž je čučnuo držeći se za stomak - svjedočila je tada je Rasema Džambas.

Slijepo bezumlje

U kući su nakon toga ostali samo Junuz i Rasema. Junuz je istim nožem kojim je teško povrijedio Halila ubo Rasemu sedam puta u grudni koš i leđa. Polomio joj je rebra, izbo jetru i pluća. Vođen slijepim bezumljem, divljački je izmasakrirao ženu koju je, kako je kasnije u svojim iskazima te pismima navodio, volio više nego sebe.

Krvavih ruku te lica, Kečo je nakon ubojstva pobjegao prema Tarčinu. Nakon toga uslijedio je uviđaj, koji je zaprepastio tadašnje milicionere te istražnog sudiju. Istražni sudija o ubojstvu je obaviješten 40 minuta nakon što je ono počinjeno.

Pregledom tašne pronađena je osobna iskaznica na ime Rasema Fazlibašić. U tašni je pronađeno i rješenje o razvodu braka između Raseme i Junuza Keče od 28. veljače 1985. godine, kao i rodni list za Sanelu Fazlibašić, kćerku ubijene, rođenu 17. lipnja 1979.

Nakon uviđaja, inspektor Ferid Papović uputio se prema bolnici kako bi obavio informativni razgovor s Halilom Džambasom, koji je zadržan na liječenju u bolnici. Leš nastradale Raseme Kečo iste večeri je prevezen u mrtvačnicu Koševo, a zatražena je i obdukcija.

- Osumnjičeni Junuz Kečo od 21. ožujka 1985. godine nalazi se u bjekstvu te je opravdana sumnja da je izvršio i ovo krivično djelo. S povrijeđenim Atifom Bužom obavljen je informativni razgovor. Lice mjesta je fotografirano. Uviđaj je završen u 23.30 sati - zaključen je policijski zapisnik.

Milicioneri našli zaključanu sobu

Prema zapisniku o uviđaju, "mjesto uviđaja je kuća u fazi izgradnje". Ubojstvo se dogodilo u sobi koja se nalazi na katu kuće, a soba je, kada su milicioneri došli, bila zaključana. Zaključali su je ukućani.

- U prostoriji se, između ostalog, nalaze dječije igračke, nekoliko karata za igru, dječija zelena jakna, dječija platnena torba, kao i ženska torba. Leš ubijene je na podu pored kreveta, a ispod leša je deka. Glava ubijene bila je okrenuta prema ulaznim vratima, a noge prema prozoru. Na sebi je imala žuti džemper, plavu teksas suknju, sive štrample i čarape iste boje. Ispod leša je lokva krvi koja je natopila odjeću i deku - piše u zapisniku.

izvor: Dnevni avaz