Akcija Kukolj: Optuženi policajci koji su opraštali prometne prekršaje

policajac
Uskok je nakon dovršene istrage pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 13 osoba, među kojima je i 12 policajaca uhićenih u akciji "Kukolj" zbog sumnje da su, nakon primljenog mita, opraštali prometne prekršaje na području Metkovića, Kleka i Opuzena.

Optužene policajce Uskok tereti da su od rujna 2014. do veljače ove godine, u Metkoviću, Kleku i Opuzenu, "u većem broju slučajeva postupili suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima".

Tužiteljstvo tvrdi da policajci vozačima u dolini Neretve nisu naplaćivali prekršaje kao što su prekoračenje brzine, vožnja u alkoholiziranom stanju, nedozvoljeno pretjecanje, vožnja vez dozvole, izazivanje prometne nesreće, vožnja u suprotnom smjeru, upravljanje neispravnim ili neregistriranim vozilom i upravljanje vozilom bez tahografa.

"Osim što nisu naplatili zakonom propisane kazne, okrivljeni policijski službenici u više navrata nisu poduzimali ni radnje nužne za pokretanje prekršajnog postupka čime su, na štetu proračuna Republike Hrvatske, počiniteljima prekršaja pribavili nepripadnu imovinsku korist za što su neki od okrivljenika zauzvrat primili mito", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Potvrdi li splitski sud Uskokovu optužnicu okrivljenicima će se, osim za primanje i davanje mita, suditi za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u primanju mita.

U akciji "Kukolj" u ožujku ove godine isprva je uhićena 21 osoba, od kojih 19 policajaca, a naknadno je podnesena i kaznena prijava protiv pomoćnika načelnika policijske postaje u Metkoviću.

Hina