Zračnoj luci Tuzla nedostaje carinika i graničara

zracna luka tuzla
"Ozbiljno me zabrinjava pitanje Zračne luke Tuzla. Bili smo u posjeti i obim cargo i putničkih letova je 20 puta povećan. Skrećem pažnju svima da ovo može biti ozbiljan sigurnosni problem", kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH na posljednjoj sjednici.

Pozvao je sve da se toj zračnoj luci pomogne, da Granična policija tamo poveća broj službenika, kao i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO). Iz UIO BiH ističu da su ranije tražili da se izdvoje sredstva za rekonstrukciju objekata kako bi se mogli smjestiti zaposleni u carinskim ispostavama i Granična policija.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj u prosincu prošle godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta

"Izgradnja i opremanje novih i rekonstrukcija postojećih objekata na GP Vardište i na Međunarodnim zračnim lukama Mostar i Tuzla" za potrebe smještaja zaposlenih u postrojbama Granične policije i carinskim ispostavama UIO BiH, te zaposlenih u inspekcijskim službama. Predmetni projekat će se financirati iz sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH u ukupnom iznosu od šest milijuna KM, i to po fazama.

Iz Granične policije BiH ističu da postoji potreba za povećanjem broja graničnih policajaca jer se promet na Zračnoj luci Tuzla mnogostruko povećao. "Već smo povećali broj policajaca. Planiramo još, ali veliki problem Granične policije BiH je nedostatak ljudstva", kazali su u Graničnoj policiji.