Zlatna Ahdnama Martinu Ragužu

Martin Raguž, Ahdnama
...multikulturalne, demokratske BiH'', jutros je dodijeljena Martinu Ragužu, predsjedniku HDZ-a 1990, Senadu Šepiću, dužnosniku SDA, Slobodanu Bobanu Stajiću te Eliju Tauberu, istaknutom članu židovske zajednice u BiH. Nagradu dodjeljuje Udruženje Bosansko - Tursko prijateljstvo Bosfor.

Raguž je prihvatio nagradu, ali se nije pojavio na ceremoniji uručivanja Zlatne Ahdname, doznaje Dnevnik.ba.

Marinko Pejić, inače predsjednik HNV-a i izaslanik Martina Raguža na ovogodišnjoj proslavi obljetnice Ahdname u ime Martina Raguža je preuzeo Zlatnu Ahdnamu 2015. te izrazio ponos što je Raguž ponovno prepoznat kao najdostojniji branitelj suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske BiH.
Afirmacija Ahdname

Isto tako, povelja Prijatelj Bosne za 2015. godinu ''u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos, očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske BiH " dodjeljuje se predsjedniku Turske Recepu Erdoganu, papi Franji, te posthumno Tadeuszu Mazowieckom.

Kako je priopćeno iz Udruge Bosfor, zahvalnice za podršku i doprinos afirmaciji Ahdname, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, dodjeljuje se Hamdi Katica, izvRšnom direktoru BH Telecoma, Salmir Kaplanu, bivšem ministru kulture i sporta FBiH te Ivici Šariću, bivšem ministru kulture i sporta u Kantonu Sarajevo.

''Godišnja priznanja se dodjeljuju za izuzetan doprinos obnovi nezavisnosti, unapređenju multikulturalnosti, demokracije i poštovanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini. U godini u kojoj se u cijelom svijetu sa posebnim pijetetom obilježava 100. godišnjica veličanstvene Pobjede u bitci za Dardanele- Čanakkale Zaferi, 450. godina dolaska prognanih Židova i Muslimana (Maora ) iz Španjolske, 70. godina Pobjede nad Fašizmom, 20 . godina Daytonskog mirovnog sporazuma, 20. godina genocida u Srebrenici, daje nam za pravo da, mi koji baštinimo veliko i bogato kultuno nasljeđe slavne multikulturalne Osmanlijske civilizacije, na najsvečaniji način obilježimo 552. godišnjicu Sultan Fatihove Ahdname i dolaska sultana Mehmeda Fatiha u Bosnu'', priopćeno je za Dnevnik.ba iz Udruženja Bosfor.
Državna tragedija

Inače, Ahdnama je iznimno sporan dokument kojim se zapravo potvrđuje da su katolici bili građani drugog reda u Bosni u doba Osmanlija, iako je mnogi danas pokušavaju prikazati kao dokaz tolerantnosti i prosvijetljenosti Osmanlija.

Zbog silnih manipulacija ovim dokumentom, Definitorij Franjevačke provincije Bosne Srebrene, na svom redovnom zasjedanju 28. svibnja 2013. - tj. točno na dan 550. obljetnice izdavanja Ahdname - donio izjavu kojom ''mi, bosanski franjevci ne možemo u ovom povodu slaviti nikakvu obljetnicu, jer za nas ovo nije obljetnica za slavlje''.

''Naime, prije 550 godina nekada slavno Bosansko kraljevstvo je uništeno, posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je vjerolomno pogubljen (5. lipnja 1463.), bosanska kraljica Katarina Kotromanić-Kosača je doduše uspjela pobjeći iz Bosne, ali se nikad više nije mogla vratiti u svoje kraljevstvo. Ovo je, dakle, godišnjica naše nacionalne i državne tragedije'', poručili su bosanski franjevci.

Ahdnamu je prije 552. godine sultan Mehmed II Osvajač uručio fra Anđelu Zvizdoviću.

I. Jurišić / Dnevnik.ba