Život na granici Hrvatske i BiH: Par kilograma bez problema, ostalo preko Bijače i Gradiške

... će se uskladiti s relevantnim aktima EU-a.
Zbog obveza koje je nametnula Europska komisija pokrenuti su i bilateralni razgovori između RH i BiH u vezi revidiranja postojećih sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom prometu. Pregovore u ime BiH vodi Ministarstvo sigurnosti i Državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicom BiH, a potpisivanje novog sporazuma predviđeno je za veljaču ove godine.
Ma kakvi ishodi pregovora BiH, RH i EU-a bili, nova situacija zadavat će glavobolju ljudima koji žive u pograničnim područjima, posebice poljoprivrednicima.

Prijevoz preko granice

Tako će naši državljani koji žive u pograničnim područjima morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih pograničnih propusnica ukoliko žele prelaziti granicu radi obrađivanja posjeda u susjednoj Hrvatskoj. Ovakve propusnice izdavat će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a te propusnice će hrvatskim državljanima koji žele prelaziti granicu i obrađivati posjede u BiH izdavati Granična policija BiH. Uvjet je da žive na udaljenosti do pet kilometara od međudržavne granice i imaju prebivalište u tom području u neprekidnom trajanju od godinu dana.
Ranije su vlasti dviju zemalja izdavale i tzv. "poljoprivredni uložak" koji se izdavao zajedno s pograničnim propusnicama, a koji je nositelju omogućavao da proizvode, stoku, sredstva i strojeve prenosi, prevozi i odvozi iz jednog pograničnog područja u susjedni dio drugog pograničnog područja. Prema zakonodavstvu EU-a, poljoprivredni uložak se ne izdaje, odnosno on nije u skladu s EU propisima, kojima se regulira pogranični promet. Kako su nam pojasnili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, novim Sporazumom o pograničnom prometu između BiH i RH, koji bi se trebao potpisati krajem idućeg mjeseca, bit će predviđeno da se manje količine za osobnu uporabu i dalje prevoze kao i do sad, dok će se za veće količine, namijenjene za prodaju u cijelosti primjenjivati fitosanitarni i drugi propisi EU-a pa će se proizvodi moći prenositi samo na međunarodnim graničnim prijelazima određenim za promet proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. U skladu s posljednjim Ugovorom o graničnim prijelazima između BiH i RH, ukupan broj graničnih prijelaza između dvije države iznosi 51, od čega je 30 graničnih prijelaza za međunarodni i 21 za pogranični promet. No, zasad su predviđena samo dva inspekcijska granična prijelaza (BIP) i to jedan kod Gradiške u Bosni i drugi u Bijači kod Ljubuškog u Hercegovini.

Prelazak s osobnom

Prema odredbama schengenske pravne stečevine, državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij članica EU-a moraju imati valjanu putnu ispravu, radi unosa evidencijskih pečata pri prelasku vanjskih granica EU-a. Za ulazak bh. državljana u Hrvatsku potrebno je posjedovanje valjane putovnice. BiH je kroz završne pregovore s predstavnicima RH i Europske komisije zatražila da se i nakon ulaska Hrvatske u EU zadrži isti režim prelaska granice s osobnim iskaznicama (eventualno uz posjedovanje evidencijskog obrasca i sl.).
U slučaju da ovakav režim bude dogovoren, potrebno je da BiH i RH potpišu međudržavni sporazum, a Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a potvrdi takav eventualni dogovor.

Dnevni list