Žilić i Gakić optuženi za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu

tajna, Konjic, Tito, Hrvati u BIH, ratni zločin, ratni zločinac, ratni zločini, Konjic
... rođenog 08.5.1957. godine u mjestu Gakići, općina Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su nečovječno postupali sa zatvorenicima, u prostorijama osnovne škole ‘Musala', općina Konjic, gdje su bili zatvoreni civili hrvatske i srpske nacionalnosti, nanoseći im velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta kao i povrede osobnog dostojanstva.

Optuženi se terete da su tijekom 1993. i 1994. godine, u više navrata mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, više zatočenika hrvatske i srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi osobno, nanosili teške ozljede žrtvama, koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava, te seksualno zlostavljali i ponižavali zatočenike. Zatočenicima su ozljede nanošene raznim predmetima, te su im po tijelima gašene cigarete, a mučeni su i s užarenim predmetima.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.