Zatvara se granica Europske unije za BiH

granični prijelaz
... svoje proizvode i dalje izvoziti susjedima i drugim zemljama EU.

Ostaju bez novca iz EU

Dok bh. vlasti vode neke druge "bitke", iz EU poručuju da je krajnje vrijeme da se prihvate posla, jer u protivnom ne mogu očekivati ni novčanu pomoć od EU-a za ispunjenje standarda koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu, piše večernji list.

- BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, u tu zemlju neće moći izvoziti nijedan prehrambeni proizvod, osim ribe, upozorio je zamjenik šefa Izaslanstva EU-a u BiH Renzo Daviddi, na javnoj sesiji inicijative Građani za Europu, dodajući da se nedovoljno radi na pripremi.

Ni većina bh. građevinskih proizvoda još nema certifikate, te će posljedice izvoznog režima osjetiti i kompanije koje se bave građevinskim uslugama te trgovački lanci koji surađuju s Hrvatskom. Za najvećeg pojedinačnog izvoznika u Hrvatsku važi Aluminij iz Mostara (186,8 milijuna KM). Skoro 200 milijuna KM je samo u 2010. godini u Hrvatsku izvezeno i mineralnih goriva, te proizvoda destilacije. BiH u Hrvatsku izvozi i čelik (51,5 milijuna KM), drvo, proizvode od drva (45,2 milijuna KM), namještaj, proizvode od papira, plastike. Novi režim na granici s BiH će se uspostaviti već 1. siječnja 2013. godine, a tada nastupaju i brojni problemi za bh. gospodarstvo, naročito kada je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda, za koji BiH nije pripremljena. Dva su ključna problema, prvi je vezan uz granične prijelaze za proizvode biljnog i životinjskog podrijetla, a drugi problem je infrastruktura kontrole kvalitete, odnosno, zakonodavni okvir i primjena standarda koje propisuje EU.

Problem akreditacije

- Problemi oko akreditacije BATA od Europske akreditacije, koji se odnosi na usklađivanje veterinarskih uvjeta s veterinarskim uvjetima u EU, zadovoljavanje europskih standarda u pogledu sigurnosti hrane biljnog i životinjskog podrijetla, uređenje poslova na granici (BIP), vjerojatno se neće riješiti do početka sljedeće godine. To je i razlog što i BiH, ali i Hrvatska moraju iznaći modele te izbjeći ono najgore, vraćanje robe s granice, tvrdi dopredsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić.

Ekonomisti upozoravaju, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, BiH bi mogla ostati bez tržišta na kojem godišnje zaradi 156 milijuna eura, jer roba iz BiH trenutno ne ispunjava kriterije EU-a - od zadovoljavanja kvaliteta, do interne zakonske regulative, koja mora biti u skladu sa onim što traži Unija.