Zapovjednik Armije BiH odgovoran za zločin u Uzdolu umjesto na sud otišao na mjesto zastupnika

posavski obzor, Zločin, Trusina, Armija BiH, ratni zločin, Armija BiH, uzdol, ratni zločin, Armija BiH, ratni zločin, Bugojno, presuda, Mostar, suđenje, ratni zločin, Doljani, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, suđenje, ratni zločin, Armija BiH, bojni otrovi, srednja bosna, Armija BiH, ratni zločin, Mostar, Armija BiH, HVO, BIH, optužnice, Hrvatska, Armija BiH, Armija BiH, ratni zločin, ratni zločini, Hrvatska, Armija BiH, zločini, zločini nad hrvatima, Zločini Armije BiH
...svijeća i molitvom jučer je u ramskom selu Uzdolu obilježena 18. godišnjica ovog stravičnog masakra.

Pravda čeka 18 godina

Suze na oči okupljenim župljanima i gostima natjerala je posebno dirljva scena kad su se čitala imena i prezimena ubijenih civila i vojnika. Najstarija žrtva imala je 87 godina, a najmlađa 10 godina, nakon čega je selo kompletno spaljeno. Misu zadušnicu za ubijene jučer je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju 20-ak svećenika. "Mi ćemo danas probuditi ljubav, posebno kod mladih, prema Uzdolu i nastojati graditi sretniju budućnost na ovim prostorima, na ovoj uzdolskoj zemlji koja čuva kosti naših očeva i majki, naših uzdolskih mučenika", naglasio je u svojoj propovijedi mons. Jezerinac. Obitelji žrtava, kao i mjesnog župnika don Miljenka Džaltu, najviše žalosti i ljuti činjenica da ni nakon brojnih obećanja, sudskih inicijativa koje su davane od Haaškog suda do Suda BiH u Sarajevu, još nitko nije odgovarao za ovaj strašni zločin. Postoji gomila dokaza s imenima zapovjednika koji su kreirali cijeli napad na ovom ramsko selo, ali politička zaštita i inertnost sudbene vlasti, razlog su zbog kojih i 18 godina poslije obitelji ubijenih moraju biti frustrirane činjenicom da se na tom planu ništa ne radi.

Buza na slobodi

"Za ovakav odnos prema uzdolskim žrtvama", kako je napisao uzdolski župnik don Miljenko Džalto, "krivi su i hrvatski političari koji godinama šute. Ne zanima ih Uzdol ni ono što se tada dogodilo, niti im je u interesu da se počinitelji kazne." Postoji originalan dokument s datumom od 20. rujna 1993. koji potpisuje zapovjednik Armije BiH za općinu Prozor-Rama Enver Buza, koji nadređeno zapovjedništvo u detalje izvješćuje da je selo napadnuto, koliko je ljudi ubijeno i kako je spaljeno. Pisani dokazi zbog kojeg bi normalna pravosudna tijela vlasti pokrenula postupak, očito nisu dovoljni za takvu akciju. I pisma obitelji žrtava nisu urodila plodom, već je zapovjednik Buza postao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

izvor: vecernji.ba