Za povratnike u BiH 680 stambenih jedinica

povratak, održiv povratak u BiH
...Razvojne banke Vijeća Europe. Na sastanku je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis , razgovarano o aktualnim zajedničkim projektima stambenog zbrinjavanja koji se realiziraju iz donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe.

Projekat stambenog zbrinjavanja korisnika kolektivnog i alternativnog smještaja (CEB 2) odvija se zadovoljavajućom dinamikom, a raspoloživost sredstava za implementaciju usklađena je s trenutnom fazom projekta koji pripremaju općine. Sugovornici su se složili da lokalne strukture vlasti trebaju ubrzati aktivnosti oko izrade projektne dokumentacije, osiguranja lokacije i urbanističkih suglasnosti, kako administrativni dio pripreme ne bi usporavao izgradnju stambenih jedinica.

Projekat CEB 2, čija je ukupna vrijednost oko 84 milijuna eura, predviđa trajno stambeno zbrinjavanje 2.700 obitelji iz kolektivnih i alternativnih smještaja, a provodi se u 40 općina u BiH. Implementacijom ovog projekta bit će zatvoreni svi kolektivni vidovi smještaja u Republici Srpskoj.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je, nakon duge pripreme i usklađivanja administrativnih procedura, stigao do svoje operativne faze i prvi potprojekat kojim je obuhvaćeno 170 obitelji postao je vidljiv na terenu. Na sastanku u Sarajevu naglašeno je da je 680 odabranih korisnika za drugi potprojekat, verificirano od strane Povjerenstva na terenu, što omogućava značajan napredak BiH u ovom procesu.

Uz sve izazove i prepreke koje su rješavane tijekom pripreme Projekta, još uvijek je prisutan problem procedura međugranične provjere korisnika koji usporava dinamiku implementacije. U Hrvatskoj je 4.200 korisnika na provjeri, dok se u Srbiji radi o 3.000 korisnika. Sugovornici su se usuglasili da je neophodno organizirati tematski sastanak o eventualnim izmjenama metodologije međugranične provjere korisnika Regionalnog stambenog programa, kako bi se taj proces ubrzao.

Na sastanku Regionalnog foruma zemalja donatora, koji će za mjesec dana biti održan u Podgorici, bit će predstavljen izvještaj o dosadašnjim aktivnostima, što bi trebalo otvoriti put za ubrzan nastavak realizacije ovog velikog projekta.

Sastanku su nazočili ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnik Vlade Distrikta Brčko u Vijeću ministara BiH Siniša Kisić, viceguverner Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Mikolaj Dowgielewicz zamjenik direktora za kredite i socijalni razvoj CEB-a Stephan Sellen i menadžerica CEB-a za BiH i Gruziju Jasmina Glišović./HMS/