Za koga su sve Nikšić i ministri od neposlušnog Džaferovića tražili višemilijunske kredite?

Bakir Izetbegović
...SDP i SDA Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović, potvrdio je da je direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču podnio pisani zahtjev za izuzimanje dokumentacije koja potvrđuje da je Vlada FBiH sumnjivim kreditnim zahtjevima za tvrtke “SAZ Monting” Maglaj, “Kera Steel Team” Mostar, “Krivaja” Zavidovići, “Pretis” Vogošća i GIKL Tuzla pokušala oštetiti Razvojnu banku za 76 milijuna KM.

Džaferović je naveo je pet tvrtki za koje su Nikšić i njegova vlada tražili nezakonite kredite.

“Saz Monting” i “Krivaja

- Savjetnici premijera u više su navrata tražili da se tvrtki “Saz Monting” Maglaj, koja ima tek 15 uposlenika, dva milijuna KM obaveza i oko 500.000 godišnjeg prometa, osigura kredit od 30 milijuna KM! Ubrzo smo ustanovili da se radilo o prevari da se putem nekih italijanskih banaka osigura garancija. U međuvremenu su predstavnici te tvrtke kazali da će im zalog biti “Krivaja” Zavidovići! Unaprijed su mi kazali da će za 11 milijuna KM kupiti “Krivaju”, čija je vrijednost 30 milijuna KM. Upravo ovih dana vrši se slobodna pogodba za kupovinu “Krivaje” – kazao je Džaferović.

GIKIL Tuzla

- Putem Vlade FBiH zatražen je i kredit od pet milijuna KM za GIKIL Tuzla, koja je formirana s 49 posto kapitala Kemijskog kombinata Tuzla i 51 posto kapitala jedne tvrtke iz Londona. Ustanovili smo da nikada nije izvršena privatizacija ovog poduzeća i da, faktički, jedna ta tvrtka izvlači imovinu iz državnog kombinata! Opet, tražio sam garanciju za kredit, a umjesto toga sam dobio informaciju da GIKIL ima 267 milijuna KM obveza te gubitak od 200 milijuna KM – istakao je Džaferović.

“Pretis” Vogošća

- U svibnju prošle godine premijer i resorni ministar Erdal Trhulj (SDA) tražili su mi da odobrim 12 milijuna KM “Pretisu”. Rekao sam im još tada da to nije dobro, jer već postoji šteta od 7,5 milijuna KM i obveze “Pretisa” od 32 milijuna. Uvjeravali su me da se radi o perspektivnim projektima, a nakon studenog prošle godine ustanovili smo da se ti projekti uopće ne završavaju. Nakon što nisam pristao na pritiske počeli su novac iz Razvojne banke, apsolutno suprotno zakonima, prebacivati u “Union banku” – naveo je Džaferović.

“Kera Steel Team” Mostar

- Još 2012. su vršeni pritisci od HSP-a da se odobri 10 milijuna KM za “Kera Steel Team” Mostar. Tada to nismo prihvatili pa se išlo preko Zavoda za zapošljavanje FBiH. Vlada je, štoviše, donijela zaključak kojim Zavodu nalaže da izmijeni program, izbaci kriterije i uspostavi posebnu liniju za tu mostarsku tvrtku. To je apsurd, jer je riječ o tvrtki čija je imovina u vrijednosti od 11,2 milijuna KM pod hipotekom “Hypo banke” – rekao je Džaferović, prenosi Avaz.

Nakon što je u srijedu instalirana podobna Uprava Fondacije za održivi razvoj “OdRaz”, smjena Džaferovića i izvršnih direktora Razvojne banke dodatna je potvrda o čvrstom paktu SDP-a i SDA da se u predizbornom razdoblju domognu stotina milijuna maraka narodnog novca, zaključuje Dnevni avaz.

Podsjetimo, Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH, koji čine Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović i Sejfo Ušanović, jednoglasno je na sjednici koja je trajala jedva pola sata, u petak, smijenio Upravu banke.

Novi direktor Trlin- Nikšićev pouzdanik

Na istoj sjednici za privremenog direktora banke, na razdoblje od 90 dana, imenovan je Borislav Trlin, dosadašnji zamjenik direktora i čovjek od povjerenja premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

Džaferović je na konferenciji za novinare koju je organizirao u svom uredu izjavio da je nezakonito smijenjen te da će, čim dobije odluku od NO, od Općinskog suda Sarajevo tražiti donošenje privremene mjere. Njegova smjena, kaže, može uslijediti jedino pod uvjetima da je “direktor bolestan, da ne dolazi na posao, da je u pritvoru, ili da je umro”.

Naveo je i da je sjednica NO sazvana suprotno Poslovniku o radu te da je Trlin imenovan za privremenog direktora suprotno zakonu, jer “zakon ne poznaje ovu funkciju”.

Džaferović je potvrdio informaciju da su njegovu smjenu dogovorili SDP i SDA, kazavši da se radi o pohodu premijera Nikšića na Razvojnu banku FBiH, koja trenutno raspolaže s 92 milijuna KM.

Vršen pritisak

- Imao sam raniji dogovor s premijerom da se ne vrši nikakvo nasilje, kao što se to pokušalo uraditi 2012. godine. Sada se upravo to događa, jer me smjenjuju nasilnim putem zbog činjenice da nisam podlegao pritiscima da dam sumnjive kredite njihovim poduzećima. Ovo je bio klasični pokušaj pljačke banke – kazao je Džaferović.

Navodi da se u proteklim danima izravno vršio pritisak na uposlenike banke radi izdavanja nezakonitih kredita, i to upravo preko Trlina.

- U četvrtak je došao predsjednik NO i rekao mi da je premijer navodno dogovorio sa mnom da dođe do promjene. Ja sam rekao da to ne znam. Obavijestio sam premijera da je to nezakonito, ali on, naravno, nije reagirao – kazao je Džaferović.

Predsjednik NO Razvojne banke Aid Berbić izjavio je novinarima da je sjednica održana po zakonu te da je Džaferović smijenjen u skladu s aktima ove institucije. Kao razlog njegove smjene naveo je istek mandata još u 2012. godini.

- Ova banka bila se previše zatvorila, a ljude je za kredite upućivala na komercijalne banke. To se treba promijeniti i banka mora biti otvorena za sve kantone – kazao je Berbić.

Nikšić je u izjavi za agenciju Fena rekao da su sve tvrdnje Džaferovića laž i obmana.

- Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka originala – poručio je Nikšić.

AVAZ