Za gradnju autoceste kroz Hercegovinu 100 milijuna eura

autocesta, Vrgorac, Ploče, dalmatina, auto cesta, Ploče, dalmatina, autocesta, BIH, Hrvatska, Međugorje, auto cesta, Hrvatska, autocesta, autocesta 5c, Autoceste FBiH, autocesta, Hercegovina, more, Autoceste FBiH, autocesta 5c, izgradnja autoceste, BIH, HAC, na autocesti Zagreb - Lipovac, autocesta, cestarine

Sporazumi i izvješća

To je i jedna od obveza preuzetih sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Riječ je o sveubuhvatnom zakonu usklađenim s carinskim zakonom Europske unije koji sadrži 279 članaka. Vijeće ministara BiH zaprimilo je izvješće o radu Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH koje će biti dostavljeno entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta BiH. Utvrđen je prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o suradnji u oblasti telekomunikacija. Memorandumom će se unaprijediti suradnja u ovoj oblasti s naglaskom na zakonodavni okvir za razvoj širokopojasnih mreža i tehnologije i procesa prelaska s analogne na digitalno emitiranje zemaljskog televizijskog programa te upravljanja radiofrekvencijskim spektrom. Utvrđen je prijedlog ugovora o suradnji između BiH i Crne Gore o konzularnoj zaštiti i viznim pitanjima. Prihvaćena je inicijativa Ministarstva financija i trezora i imenovano izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o financiranju između BiH i Europske investicijske banke - koridor Vc, dionica Počitelj - Bijača koji povezuje BiH s Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje. Dionica Počitelj - Bijača, duga 21,2 km, podijeljena je na tri poddionice: Kravice - Bijača, Zvirovići - Kravice i Počitelj - Zvirovići. Europska investicijska banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 100 milijuna eura s alokacijom na FBiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grace razdoblja i povoljnu EURIBOR kamatu.

Uvoz šećera u BiH

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 milijuna eura, od čega je EIB kredit 100 milijuna eura, a ranije zaključen kredit EBRD-a 60 milijuna eura. Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine donesena je odluka o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2014. koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje. Ovom odlukom ponavlja se količina tarifnih kvota u 2014. od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31.12.2014. Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u BiH.

izvor: Vecernji.ba