FOTO  Vrbica: Mjesto gdje se uz blagoslov općine Jajce bespravno gradi islamski vjerski objekat

vrbica, Jajce, Bespravna gradnja

...gradi islamski vjerski objekat za potrebe Udruženja derviških redova "Tarikatski centar "u BiH, a sve to na temelju građevinske dozvole za vikendicu iz 1982.godine.

Da se ne radi o nikakvoj vikendici vide svi, osim Općinskog Načelnika i nadležnih službi kojima su se mještani putem predstavnika MZ Mile u nekoliko navrata obraćali sa zahtjevom za obustavom gradnje,  ali bez konkretnog odgovora i poduzetih mjera od istih.

Prvi put još 07.05.2013. kad je izgrađena samo prva etaža, tražili su inspekcijski pregled kako bi se između ostalog, utvrdilo stvarno stanje objekta te isto usporedilo s dokumentacijom na temelju koje se gradi. Odgovora nije bilo, dok je gradnja objekta nastavljena.

Drugi put 27.06.2014.ponovno traže obustavu gradnje i postupanje inspektora i drugih službi ali ovaj put dobivaju Zapisnik o inspekcijskom pregledu objekta od 29.08.2012.godine (skoro dvije godine prije podnošenja zahtjeva je isti urađen),dok u njemu jasno stoji da se objekat gradi na temelju građevinske dozvole koju su bivši vlasnici zemljišta dobili za izgradnju vikendice još 1982.godine što je dotičnom inspektoru Miralemu Makiću, trebao biti signal da se radi o bespravnoj gradnji obzirom da su novi vlasnici po Zakonu trebali podnijeti novi zahtjev za urbanističku i građevinsku dozvolu,kao i priložiti projekat po kojemu bi se gradilo.

Na te stvari je dotični inspektor zažmirio te,samim tim i omogućio da se gradnja nastavi. Dopis Načelniku je uputio i Predsjedavajući Općinskog vijeća, Branko Bungić te isto tako tražio postupanje po Zahtjevu mještana, nadležnih službi,ali i ovaj put su se svi oglušili.

Početkom 09.mjeseca 2014.godine u Jajce, iz Kanade dolazi jedan od Šehalića suvlasnik parcele uz ovaj objekat, te zajedno s predstavnicima MZ Mile i Vrbice pokreće ponovnu inicijativu da se ova gradnja obustavi ,obzirom da niti on nije nikome dao suglasnost za gradnju takvog objekta kao i zbog dobrosusjedskih odnosa njegove obitelji s mještanima Vrbice.

Stoga isti ponovno, između ostalog, traže od Načelnika Općine Jajce, kao i mnogih drugih nadležnih općinskih službi svu dokumentaciju po kojoj se gradi, kao i inspekcijski nadzor uz prisustvo predstavnika MZ Mile i Vrbica, te sankcioniranje svih onih odgovornih u Općini koji nisu postupali po prijašnjim Zahtjevima.

Blizu dva mjeseca nakon posljednjeg zahtjeva do danas nije došao nikakav odgovor, nego je u nedjelju 19.10.2014. došla drvena građa za krov, te su se mještani Vrbice okupili i pozvali policiju te od investitora tražili građevinsku dozvolu. Pošto nije bilo nikakve dokumentacije o gradnji tražili su da se istovarena drvena građa odveze sa gradilišta u čemu su i uspjeli. Potom su inzistirali za pokretanje procedure kod kantonalne inspekcije za provjerom svih njihovih navoda.
Kako doznajemo da je postupak u tijeku i da u općinskim službama zbog ovog predmeta vlada prava pomutnja.

HERCEGOVINA.info