Veliki posao BHRT-a: Producirati će preko 13 sati 'živog' programa u HD rezoluciji

Mario Pejić, bhrt, Milan Trivić, bhrt, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo I., Papa Franjo, Sarajevo

U subotu, 6. lipnja, BHRT će producirati, u visokoj rezoluciji, preko 13 sati živog multimedijalnog programa (BHT1, BH radio1 i portal bhrt.ba) Istovremeno će biti prijenosi sa lokacija službene posjete Pape i iz studija BHRT-a u RTV domu.

- Pokrivat ćemo svaki korak pastoralnog pohoda Svetog Oca. Sa 8 kamera, dodatnom ekskluzivno BHRT kamerom u Papinom automobilu, snimkom iz helikoptera, pratimo kompletnu mapu puta kojom će se Papa kretati. Prijenosi uživo, u punoj HD rezoluciji, sa sedam lokacija posjete Svetog Oca. Reportažna kola BHRT-a na lokalitetima: Međunarodna zračna luka Sarajevo- službeni doček pape Franje; Ceremonija dobrodošlice - Predsjedništvo BiH; Sveta misa - stadion Koševo; Sarajevska katedrala - susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima; Nadbiskupijski centar - susret s mladima; Franjevački međunarodni centar- ekumenski i međureligijski susret; Press-centar Zetra i Bogoslovija - link kamere; HD produkcijska režija u RTV domu - glavna režija kompletne manifestacije. BHRT će osigurati TV prijenos: u punom HD kvalitetu, sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera, 20-tak mobilnih ENG ekipa koje će dopunjavati programski sadržaj aktuelnim kadrovima atmosfere sa terena. Za prijenos signala BHRT će koristiti komunikacijske platforme od mobilnih linkova, preko prijenosa fiber-optičkom mrežom, zatim upotrebom 3G GSM mreže i standardne satelitske razmjenske mreže. Prijenos će biti organiziran i ponuđen svim gledateljima, kako na zemaljskoj predajničkoj mreži i kablovskim mrežama unutar Bosne i Hercegovine, tako i na EBU razmjenskoj mreži za sve članice ove organizacije, te na satelitu za sve zainteresirane strane TV kuće koje žele preuzeti proizvedeni signal. BHRT signal ustupa drugim medijskim kućama besplatno, bez markice BHRT-a sa IT tonom i komentatorom. BHRT traži od svih kabl-operatera u BiH da u svojim paketima daju besplatan signal HD rezolucije građanima BiH na dan posjete pape Franje. Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizirala medijsko pokroviteljstvo službenih posjeta Svetog Oca Bosni i Hercegovini - navodi se u priopćenju.

BHRT, kao medijski javni servis BiH, spreman je da, u skladu s najvišim medijskim standardima, poprati dolazak pape Franje, izuzetno značajan događaj za BiH i njene građane.