Vehabizam se čeliči u 28 naselja u FBiH

vehabije
Nezavisne novine su u posjedu spiska lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 općina, i to u šest županija Federacije BiH.

Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ), gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim točkama u ZDŽ nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kog i stari i mladi idu da se bore za Islamsku državu.

U Tuzlanskoj županiji (TŽ) selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zavijorile i zastave svirepe terorističke organizacije.

Ljudi čiji je način života desetljećima udaljen od 21. vijeka naseljavaju i tri sela u USŽ, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, a koji je nedavno osuđen na sedam godina, te njegovi sljedbenici kupili posjede.

Kada je riječ o Srednjobosanskoj županiji, alarm se oglašava nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosanskopodrinjska županija, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla, bar kada je riječ o prevenciji, za policijske agencije ima i na području sarajevskih općina Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači IS!

Stručnjaci ocjenjuju da opasnost koja vreba iz stavova i namjera dijela vehabija ne smije biti potcijenjena.

Tako Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma, smatra da je suradnja u obrani od terorizma među balkanskim zemljama nedovoljno uspješna, pri čemu 3.400 vehabija, koji su registrirani u BiH kao potencijalni teroristi, predstavljaju bombu koja može da eksplodira u svakom trenutku.

Dževad Galijašević, stručnjak za antiterorizam, ocjenjuje da bi sva naselja i evidentirani ekstremisti morali biti pod stolnim nadzorom sigurnosnih agencija u BiH, jer se samo tako može onemogućiti njihovo destruktivno djelovanje, dalja radikalizacija, te eventualno naoružavanje i financiranje.

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost bh. parlamenta, naglašava da je postojanje izolovanih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica, te da bi bilo dobro da policijske strukture u FBiH znaju točno koliko ih je i što se u njima događa.

Nakon brojnih upozorenja iz Europe, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za potcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Vašingtona, pa je tako senator Džef Sešns nabrojao 12 primjera radikalizovanih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

Općine u čijim naseljima jačaju vehabijske zajednice

Zenica (ZDŽ)
Žepče (ZDŽ)
Zavidovići (ZDŽ)
Maglaj (ZDŽ)
Tešanj (ZDŽ)
Gračanica (TŽ)
Kalesija (TŽ
Srebrenik (TŽ)
Živinice (TŽ)
Bihać (USŽ)
Cazin (USŽ)
Velika Kladuša (USŽ)
Travnik (SBŽ)
Donji Vakuf (SBŽ)
Ilidža (SŽ)
Hadžići (SŽ)
Goražde (BPŽ)