Vehabije su mi upale u kući i htjele me odvesti u rat!

Sirija

Navodeći inicijale F. B. muškarca bošnjačke nacionalnosti srbijanski mediji pišu da je on zajedno sa svojim maloljetnim sinom napustio kuću u okolini Tuzle te se zapustio u Beograd gdje je zatražio azil.

Imali oružje

U svojoj ispovijesti novinarima F. B. je objasnio da je BiH odlučio napustiti nakon što su mu vehabije usred noći ‘upale' u kuću i prijetile odvođenjem u rat u Siriju!
- Spavao sam, a iz sna su me probudila djeca, započeo je F. B. svoju priču.
- Otvori!
- Kome trebam otvoriti?
- Otvaraj ili ćemo ti razvaliti vrata!
- Nemojte ljudi, nemam je čime vrata popravljati, opisao je F. B. što se događalo.
Kaže da je potom otvorio vrata i ugledao dvojicu vehabija od kojih je jedan nosio automatsku pušku.
- Imali su fantomke, ali ispod su im virile duge brade pa mi je odmah bilo jasno o kome se radi. Jedan je uzviknuo nešto za što ne znam što znači iako sam musliman. Onaj nenaoružani me je udario šakom u lice, a potom su me tjerali da pođem s njima, ispričao je F. B.
Šokirani čovjek pitao je gdje ga vode, na što sto su mu odgovorili da će "vidjeti". Potom je molio da ga puste jer ima djecu i ne zna što će biti s njima ako ostanu sama, a dvojac mu je kazao da će se oni pobrinuti za njih.

Djeca prestravljena

- Počeo sam plakati i preklinjati da nas ne diraju. Govorio sam im da sam samohrani otac, a djeca su plakala vrišteći od straha dok su se držala za mene. Nekako su me odlučili pustiti, ali su rekli da će se opet vratiti, kazao je F. B. Uplašeni čovjek odmah ujutro je otišao u policiju, ali nakon razgovora s policajcima ostao je još više razočaran.
- Objasnili su mi da mi ne mogu čuvati kuću te da je već prijavljen nestanak četiri čovjeka. Policajac s kojim sam razgovarao rekao mi je da im policija ništa ne može, a i da nitko neće riskirati život za 500 maraka, prepričao je F. B. Kaže da je nakon razgovora s policijom odlučio napustiti kuću.
- Jednog sina sam spremio, a ostalu djecu odveo na sigurno i krenuo u Srbiju. Ako ne budem imao gdje, preselit ću se u onaj park sa Sirijcima i Pakistancima, ali tamo se ne vraćam, kazao je F. B.
Trenutačno se nalazi u jednom beogradskom hotelu gdje smještaj košta 2000 dinara dnevno (oko 30 maraka). Kaže da mu je vlasnik izišao ususret i dopustio mu da zbog specifične situacije trenutačno u hotelu boravi bez plaćanja.
- Ali, neću moći stalno tako. Čekam odgovor Srbije za azil, kazao je F. B.

Dnevni list