Vehabije iz BiH glavni logističari u Europi za odvođenje mladih u Siriju?

Sirija
... ustvrdili su austrijski obavještajci nakon što su uhitili skupinu vehabija koji su mobilizirali mlade za "sveti rat" na području Austrije, ali i Njemačke, Švicarske i BiH.

Ono čega se austrijske vlasti boje jest to da bi bosanska mreža, iako sada oslabljena, mogla izgraditi kompletan logistički lanac za džihadiste, od zapošljavanja, do prijevoza i smještaja u Siriju. Ova bojazan javlja se s pravom s obzirom na povezanost vodećih vehabija iz BiH i Austrije.

Uloga Gornje Maoče

Podsjetimo kako su u Austriji uhićeni Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle i Sandi Suljić iz Zenice. U akciji je uhićeno još 10 osumnjičenih, uglavnom iz Čečenije, a sve ih se sumnjiči za financiranje terorističkih aktivnosti, radikaliziranje mladih i vrbovanje za rat na strani Islamske države. Inače, Sandi Suljić bio je jedan od odgovornih u kompaniji Med-beg, registriranoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Slovenska policija je istraživala detalje u vezi s ovom kompanijom. Kao glavnog osumnjičenog austrijska policija označila je Mirsada Omerovića iz Sandžaka, znanog kao Ebu Tejma, koji živi u Beču i koji je godinama bio stanovnik Gornje Maoče. On je bio imam Altun-alem džamije u Beču, koja je već dugo sastajalište radikalnih islamista, a bio je pod nadzorom pripadnika državne sigurnosti. Austrijski mediji čak objavljuju kako se sumnja da je preko Omerovića iz Austrije izlazio novac kojim se financirala i Gornja Maoča.

Ebu Tejma je blizak suradnik, prijatelj i istomišljenik bh. vehabija Bilala Bosnića i Nusreta Imamovića. Bosnić je danima iza rešetaka, no opasnost koja vreba od Nusreta Imamovića ponajviše plaši sigurnosne agencije u cijeloj Europi. Nusret Imamović, bivši vođa vehabijske zajednice iz Gornje Maoče, uvršten je među deset osoba i dvije organizacije koje je američki State Department označio terorističkima u popisu objavljenom 24. rujna. Od dolaska u Siriju Imamović aktivno podupire nasilni ekstremizam i vjeruje se da se sada bori na strani organizacije Fronta al-Nusra koja se smatra bliskom Al-Qaidi, a prije nekoliko dana uhićeni Omerović u svojim propovijedima je više puta veličao Al-Qaidu. Imamović je jedan od najopasnijih vehabija u Siriji po mišljenju američkih obavještajaca, upravo iz razloga što ima jak utjecaj na Balkanu i jako razvijenu mrežu pomagača.

Austrijski mediji, prenoseći stavove tamošnjih dužnosnika, pišu kako je Al-Qaida u Austriji zapravo bosanski priključak, što se po njima pokazalo i kod zadnjih uhićenja kada su iza rešetaka stavljene tri osobe podrijetlom iz BiH, kao i više njih koji su imali veze sa vehabijama iz BiH.

Bili odabrali metu?

Zanimljiva su i stajališta regionalnih i bh. stručnjaka iz oblasti sigurnosti. Jedan od njih, prof. s Fakulteta sigurnosti iz Beograda Milan Mijalkovski ističe kako se na uhićenje vehabija policija odluči kada se procijeni da su odabrali metu terorističkog napada i upozorava da kod džihadista vrijedi pravilo: kada jedan bude uhićen - dva nova dođu na njegovo mjesto. Komentirajući uhićenje u Beču Tutinca Mirsada Omerovića, za koga se vjeruje da je bio jedna od glavnih osoba za prebacivanje Bošnjaka iz BiH u Siriju, Mijalkovski precizira da se vehabije ne uhićuju nasumice, nego tek kada sigurnosne službe imaju dosta podataka o vezama osumnjičenog.

Prema njegovim riječima, džihadisti su međusobno savršeno organizirani svuda u svijetu, jer su povezani ideologijom uspostavljanja zajedničke države svih muslimana i slijede isključivo ekstremističko učenje u islamu, odnosno "šerijat".

Mijalkovski upozorava da je središte vehabizma na Balkanu i da su odatle, ne samo iz BiH, odvodili operativce koji su išli dalje širiti ideologiju i stvarati "džemate".

Dnevni list