FOTO  Vatikan nije donio nikakvu odluku o Međugorju

Medjugorje
"Vatikan nije donio nikakvu odluku. Kada Vatikan donese odluku to će se čuti iz Vatikana. Iz Vatikana se još ništa nije čulo. Ono što mediji nagađaju, a mediji žele i vole pretpostavljati stvari koje ne znaju i koje naslućuju, to može sadržavati nešto od istine, ali polovična istina, nije istina.

Svaka je laž polovična istina. Jer, ne možemo čovjeka prevariti ako nismo nešto rekli da ga navučemo da povjeruje. Dakle, mora sadržavati nešto od istine", kaže fra Lovro Gavran.

Prema njegovim riječima, "Sveta Stolica, papa Franjo nije donio konačnu odluku" koju i nije lako donijeti s obzirom na to da se mora uzeti u obzir činjenica da vidioci kažu da ukazanja u Međugorju još uvijek traju.

Crkva mudro postupa

"Katolička crkva nikada ne trči pred rudu i nikada joj se ne žuri. Katolička crkva ne bi opstala 2.000 godina da nije znala čekati, da nije imala strpljenja i da nije znala mudro postupati. Crkva čeka da se fenomeni završe.

Kada se fenomeni završe onda se mogu ispitati i onda se može donijeti konačna odluka. Fenomen ukazanja nije završen. Prema tome ne može se donijeti konačna odluka", naveo je provincijal Bosne Srebrene.

Ali, Sveta Stolica, prema riječima fra Lovre Gavrana, na tragu onoga što je i papa sam donekle naznačio, i što se već prakticira, treba ostati mjesto molitve.

"Ako Sveta Stolica nekada ocijeni pozitivno, onda je lako proglasiti Međugorje svetištem. Sve do tada, to se ne može učiniti", poručio je fra Lovro Gavran.

Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran osvrnuo se i na predstojeće obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. U razgovoru za AA pojasnio je zašto je Srebrenica na posebnom mjestu kod bosanskih franjevaca.

"Možda je ovo prigoda da kažem za one koji možda ne znaju, zašto se Bosna Srebrena tako zove. Bosna nije obojena srebrom, niti je napravljena od srebra, niti naša provincija ima veze sa srebrom, nego sa Srebrenicom. Nekada su govorili Bosna Srebrenička, pa je onda ustaljen naziv Bosna Srebrena. Centar naše provincije je nekada bio u Srebrenici", kaže fra Lovro Gavran.

Nakon što su se fratri razišli po raznim mjestima, po raznim samostanima - služili su uglavnom u Kreševu, Fojnici i Kraljevoj Sutjesci i ta su tri samostana preživjela sve, naveo je fra Lovro Gavran, "Bosna se i dalje nazivala Bosna Srebrenička, odnosno Bosna Srebrena".

Posebna veza sa Srebrenicom

"Sada je centar provincije u Sarajevu i opet je ovo Bosna Srebrena. Dakle, mi se brinemo za Srebrenicu. Mi idemo, imamo fratra koji se redovito brine za Srebrenicu, za naše vjernike tamo. Stalo nam je do Srebrenice.

Razumije se, kada je u pitanju genocid, kada je u pitanju stradanje tisuća i tisuća nevinih ljudi koji nisu bili borci, nisu bili ratnici. Bili su obični građani, nenaoružani", ocijenio je fra Lovro Gavran.

On dodaje kako su u Srebrenici "ubijeni zarobljenici, nenaoružani" i zaključuje kako je to zločin koji nitko ne smije negirati.

"I zato mi suosjećamo prvo sa žrtvama koje su stradale, s njihovim obiteljima, i sa svim ljudima dobre volje koji se bore da do takvoga nečega sličnoga nikada ne dođe.

Moje spominjanje Srebrenice, odlazak u Srebrenicu prigodom godišnjica toga zločina treba biti, kao što reče i papa Franjo, da ne zaboravimo prošlost da se ona ne bi ponovila. Ne da gajimo i kultiviramo mržnju. Ova tragedija ne smije u nama proizvesti mržnju, nego treba proizvesti zdrav duh koji će uvijek biti protiv zla bez obzira kome da se ono čini", istaknuo je fra Lovro Gavran za Anadolu Agency (AA).

Provincijal Bosne Srebrene istaknuo je da je svjetsko pravo donekle uznapredaovalo u smislu da se ni najvećeg zločinca ne ubije.

"Najveći zločinac se osuđuje na doživotnu robiju, doživotni zatvor, da ga se onemogući da ikada više učini nekakav sličan zločin. Ali ga se ne ubija, ne strijelja se. Vrijeme strijeljanja, vrijeme vješanja, vrijeme ubijanja, vrijeme nabijanja na kolac, vrijeme mučenja je prošlo.

Dakle, ni zločinca ne treba ubijati. Ali, treba pamtiti tko je učinio zlo i onemogućiti ga da zlo ponovi. To bi bila naša poruka", poručio je provincijal Bosne Srebrene pred obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.