UOO HVO u BiH: Nezadovoljstvo političkim i ustavno-pravnim položajem hrvatskog naroda u BiH

Na ovaj način obraćamo se javnosti, i legalnim i legitimnim zastupnicima hrvatskog naroda okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Potaknuti najnovijim nasrtajima na branitelje, njihova prava, kao i kriminalizaciju Domovinskog rata: pokušaje izmjene njegova obrambenog karaktera i revizije povijesne istine o participaciji hrvatskog naroda u obrani BiH i njezine neovisnosti (izlazak na referendum za neovisnost, prvi politički i oružani otpor protiv njezine okupacije: HZ Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, borbe za njezinu definiciju kao države ravnopravnih naroda i oružane pobjede koja je omogućila uspostavu mira i Daytonski mirovni sporazum).

Budući da su hrvatske oružane snage (HVO i hrvatska vojska) u završnim ratnim operacijama, uz ogromne žrtve hrvatskih domoljuba (što se nikad ne smije zaboraviti), omogućile završetak rata i uspostavu mira - i Oni i mi vjerovali smo u pravedan mir i konačno izborenu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, svjedoci smo višegodišnjeg omalovažavanja hrvatskog naroda, kršenja njegovih konstitutivnih (kolektivnih i pojedinačnih) prava, te dokidanja povijesnog prava na Bosnu i Hercegovinu i njegova političkog subjektiviteta. Ponižavanje hrvatskog naroda kroz uspostavu dvije vlade Federacije BiH s pripadnicima, a ne predstavnicima hrvatskog naroda, višekratnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim, a ne hrvatskim glasovima, koje je zakonski omogućeno (pa se nedostatak legitimiteta pravda legalitetom, što samo potvrđuje da je i u samo ustrojstvo Daytonske tvorevine ugrađena nepravda prema hrvatskom narodu). Uzurpacija javnih prihoda i centralizacija nadležnosti u Federaciji kroz puzajuću strategiju finog institucionalnog podešavanja doveli su hrvatski narod i njegove političke predstavnike u poziciju obespravljenih i neravnopravnih sudionika u upravljanju Bosnom i Hercegovinom (u raspolaganju njezinim materijalnim dobrima).

Ponižavanje i obespravljivanje hrvatskog naroda te nasrtaj na branitelje (njihova stečena prava) moraju se zaustaviti. Stoga se obraćamo Hrvatskom narodnom saboru BiH da (u sklopu inicijativa o preustroju Federacije BiH i ustavnih promjena u BiH) zauzme jasne političke stavove od kojih se ne smije odstupiti. Mi (hrvatski organizatori otpora i utemeljitelji HZ Herceg-Bosne) iznosimo načela za koja držimo da štite interese hrvatskog naroda. Puzajuće promjene ustavnim rješenja iz Washingtona i Daytona dovela su nas na rub opstojnosti, stoga držimo da navodna konstitutivnost bez teritorijalnog jamstva nije moguća.

Stoga, iznosimo naše stajalište da se, polazeći od ustavne preambule o jednakosti i ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, prije početka pregovora o izmjeni ustava postigne dogovor oko sljedećih načela:
1. Teritorijalno jamstvo konstitutivnosti naroda (simetrično uređenje BiH; istovjetno rješenje konstitutivnih prava sva tri naroda).
2. Izbornim zakonom mora se jamčiti izbor hrvatskih (bošnjačkih, srpskih) predstavnika, a ne samo pripadnika hrvatskog (bošnjačkog, srpskog) naroda.
3. Uvođenje referenduma kao konačne potvrde dogovora o ustavnim promjenama - i to referenduma naroda i građana BiH.
4. Zatražiti službena jamstva potpisnika Daytonskog mirovnog sporazuma da gore navedena načela budu temelj budućih ustavnih promjena.

Ova politička stajališta Utemeljitelja HZ Herceg-Bosne i hrvatskih Organizatora otpora u BiH, dostavljamo javnosti i Hrvatskom narodnom saboru.


Predsjednik UOO HVO u BiH
brigadir Jadran Topić