ULTIMATUM: BiH dobila rok do 1. rujna

BIH, Europska unija
Kako saznajemo, dala je novi rok, ovog puta ultimativan, da BiH konačno odredi svoju adresu i u kontaktima s EU govori jednim zajedničkim glasom.

Igre i podmetanja

Radi se o već famoznom mehanizmu koordinacije koji je uvjet za razmatranje aplikacije za prijem BiH u Europsku uniju. Sredinom veljače BiH je podnijela aplikaciju i najviši domaći dužnosnici najavljivali su da će biti usvojena na ovomjesečnom zasjedanju Vijeća za vanjsku politiku BiH. Od toga nije bilo ništa jer BiH nije regulirala mehanizam koordinacije, a sem toga u zadnji trenutak potpisan je adaptiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Naredno zasjedanje Vijeća za vanjsku politiku BiH zakazano je za 20. rujan i to je nova, ali i zadnja šansa kako kažu naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu. Bh. vlasti obaviještene su da imaju rok do 1. runa da riješe mehanizam koordinacije i taj datum neće biti mijenjan. Hoće li posao biti završen, nemoguće je čak i prognozirati tim prije što državne i entitetske vlasti namjeravaju idući mjesec provesti na odmoru.

Priča o mehanizmu koordinacije zapravo je svjedočanstvo o političkim igrama, podmetanjima i nastojanjima da se Europi i svijetu pokaže i dokaže da je BiH nemoguća država i da je jedino rješenje njen raspad. Vlada Republike Srpske usvojila je još 2013. godine odluku o sistemu mehanizma koordinacije, a Vlada Federacije i Vijeće ministara to su uradili prošle godine.

U veljači ove godine, Vijeće ministara usvojilo je mehanizam koordinacije i odluku o tome objavilo u Službenom glasniku BiH čime je odluka stupila na snagu. Nakon toga počinje politički lom koji dodatno unazađuje BiH. Vlada RS saopćava da ne prihvata odluku Vijeća ministara s objašnjenjem da je došlo do " izmjene u strukturi sistema koordinacije". Federalne vlasti s tim se ne slažu i počinje navodno usklađivanje, odnosno politička prepucavanja kombinirana s demonstracijom moći i tvrdnjama o ugroženosti i nejednakopravnosti ovog ili onog naroda.

Ništa konkretno

Najprije će biti da vlastima svih razina zapravo nije u interesu da napokon budu otvoreni pregovori s EU jer znaju da su prva na redu poglavlja 23. i 24. koja podrazumijevaju konkretne sankcije za aktere korupcije i kriminala koji su poprimili ogromne razmjere.

Šta ne štima u mehanizmu koordinacije koji je usvojilo Vijeće ministara, uopće nije jasno i to je ono na čemu se temelje konstatacije i zaključci da se radi o nastojanju očuvanja statusa quo u zemlji makar do isteka mandata strankama na vlasti?

Zanimljivo je da se sadržaj odluka o sistemu koordinacije koje su usvojile entitetske vlade i Vijeće ministara ne razlikuje. Sem toga, Vlada Republike Srpske nikada javno nije saopćila šta joj se ne dopada u cijelom sistemu koji je ozvaničlilo Vijeće ministara. Uzgred, Vijeće ministara je prije usvajanja zatražio od entitetskih vlada konkretne primjedbe, ali nisu stigle ni od Vlade RS ni Vlade Federacije.

Umjesto konkretnih rješenja na ono što Vladi RS "ne klapa", stigle su samo uopćene zamjerke upakirane u priču da je neophodan potpuni konsenzus o svemu što je nemoguće realizirati, a time ni imati jednu adresu i jedan glas u razgovorima, dogovorima i pregovorima s Europskom unijom. Nevjerojatno je, ali i točno - nikakvi pokušaji da se od Vlade RS dobiju precizne primjedbe po svakoj točki odluke Vijeća ministara o mehanizmu koordinacije, nisu dali rezultat pa ispada da je to tajna koja ostaje u uskom krugu.

Iako se znalo da dogovora nema, bh. vlasti su sredinom veljače predale aplikaciju za članstvo u EU! Lako bi se moglo ispostaviti da je to bio jeftin trik i pokušaj da se EU prevari.

Dnevni list