Ukupan broj oglasa za posao u BiH veći za pet posto

posao
... je uradio portal "Posao.ba". U ovom periodu, broj prijava na svim oglasima iznosio je 158.053, dok su za isti period prošle godine poslodavci primili ukupno 148.522 prijave.

Od početka godine na ovom portalu objavljeno je 5.236 oglasa, u okviru kojih je oglašeno 11.305 radnih pozicija, što je za 6,59 posto više u odnosu na prva dva kvartala 2015. godine. O tome da potražnja za radnicima iz BiH za rad u inozemstvu ne opada, govori i podatak da je u samo prvih pola godine za rad u inozemstvo objavljeno 449 oglasa za posao.

Kada je riječ o najvećoj ponudi poslova u BiH, najveći broj oglasa za posao odnosio se i ove godine na područje Sarajeva 30,6 posto, a zatim slijede Banjaluka devet posto, Mostar 5,7 posto, te Tuzla, 4,7 posto. Poslodavci su u prvoj polovini godine najveći broj oglasa objavili u komercijali, odnosno prodaji, 28,5 posto, informatici, te menadžmentu i upravljanju po 5,9 posto, ugostiteljstvu, te ekonomiji i financijama po pet posto, a u administrativnim i sličnim uslugama, te u elektrotehnici i strojarstvu po 4,8 posto.

Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda bila veća od potražnje su zdravstvo, zanatske usluge, hardver, kada je riječ o informatici, te programiranje u informatici turizma, telekomunikacijama, elektrotehnici - strojarstvu, energetici i rudarstvu. U suficitarne kategorije spadaju zanimanja iz oblasti računovodstva - revizija, administrativne i slične usluge, menadžment i upravljanje, ekonomija, bankarstvo i financije, marketing, komercijala - prodaja, transport - skladištenje i logistika, te u oblasti ugostiteljstva i proizvodnje.

SRNA