U Sarajevu šest beba zaraženo MRSA-om

bebe
... na ovom odjelu. Naime, Sadik Karić iz Sarajeva obratio se redakciji portala Klix.ba rekavši da je njegova supruga Alma nakon poroda zaražena MRSA-om na Odjelu za rodilje Klinike za ginekologiju Jezero.

Karić tvrdi isto i za svog sina Malika, te da je na istom odjelu u tom razdoblju zaraženo još pet beba. Karić je dostavio i nalaze iz privatne klinike na kojoj je utvrđeno da majka i beba imaju MRSA-u, a prema njegovim tvrdnjama, osip na bebinoj koži uočio je dan nakon što je puštena iz bolnice. Alma se, kako piše Klix.ba, porodila 1. kolovoza i nakon što je provela dan na Odjelu intenzivne njege prebačena je na Odjel za rodilje.

"Supruga je bila svjedok katastrofalnih higijenskih i sanitarnih uvjeta koji vladaju, a i neprofesionalnog osoblja na navedenom odjelu. Sama činjenica da se odjel ne čisti i održava preko vikenda govori sama za sebe dovoljno. Preko vikenda su kupaonice na tom odjelu pune krvavih uložaka rodilja, dok iste moraju preskakati preko barica stajaće vode koje su idealna podloga za razvoj mikroorganizama. Odjel za rodilje je supruga napustila u utorak (5. 8. 2014.) kada je i otpuštena iz rodilišta. Već u srijedu (6. 8. 2014.) smo na koži bebe uočili simptome MRSA-e, te u sljedećim danima uradili briseve kože, nosa i grla na MRSA-u, pri čemu je verificirano da je beba zaražena. U kontaktu s ostalim rodiljama smo saznali da su sve bebe koje su tog dana otpuštene, zaražene bakterijom MRSA", tvrdi Karić koji je najavio i podizanje tužbe.

No, iz KCUS-a tvrde da informacija o MRSA-i nije točna. "Bakterije MRSA na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a nema, niti su naše patronažne sestre zabilježile nijedan slučaj zaraženih ovom bakterijom na terenu. Želimo istaknuti da se naše osoblje redovito testira na bakteriju MRSA, te posljednjim testiranjima nije otkriven nijedan slučaj ove bakterije kod naših liječnika i osoblja", priopćeno je iz KCUS-a.

Također, ističu kako "liječnici i osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a svakodnevno predano rade na pomaganju pacijentima, higijenski uvjeti na ovoj klinici (kao i na svim ostalim klinikama) su veoma dobri, te se vodi računa o svim detaljima vezano uz dobrobit pacijenata".

Podsjetimo, problem s MRSA-om KCUS je imao 2010. godine.