U nedjelju godišnjica stradanja Hrvata Bugojna

federacija, Doboj, kamenovanje, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, zarobljenici, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, Hrvati, Bakir Izetbegović, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, ratni zločin, nestali hrvati, Bugojno, ratni zločin, Bugojno, teror, pismo, Bugojno, Zločini Armije BiH, skandal, Bugojno, Hrvati, ratni zločin, Bugojno

Tim povodom, bit će položeno cvijeće na Spomen križ na gradskom katoličkom groblju Sultanovići i, u crkvi Sv. Ante Padovanskog, održana sveta misa.

Egzodus Hrvata dogodio se 1993., kada su krenuli u nepoznato. 550 Hrvata prošlo je kroz logor Stadion, dvadeset hrvatskih vojnika još se vode kao nestali, od kojih je za 21 godinu pronađen samo jedan.

Nepoznata je, također, sudbina 14 hrvatskih civila. Pronađene su i identificirane dvije osobe. Sedam Hrvata je ubijeno prilikom pokušaja bijega iz Bugojna, za što niko nije odgovarao. S obzirom da je već godinama stanje po tom pitanju nepromijenjeno, apeliramo na nadležne institucije da ozbiljnije i sa puno više empatije pristupe rješavanju ovog problema.

Obaveza preživjelih je da njeguju sjećanje na sve nevine žrtve, kao i da novim generacijama prenose istinu o stradanju Hrvata, navodi se u priopćenju.

Fena