U Mostaru svečano promovirani mlađi inspektori GPBiH

promocija gp bih
Uručeni certifikati
Tijekom šest mjeseci školovanja kadeti su prošli tri faze obrazovnog procesa: teorijsku nastavu s praktičnim vježbama, praktičnu obuku i sistematizaciju gradiva uz polaganje završnog ispita. Školovanje druge generacije kadeta u činu „mlađi inspektor" realizirano je u skladu s novim nastavnim planom i programom, koji je usaglašen s nastavnim programom svih policijskih agencija i prema standardima Europske unije. Obuka je trajala 955 nastavnih časova. Certifikate je kadetima uručio Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje.

Galić: Potrebni su nam stručno osposobljeni kadrovi
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da se samo sa stručno osposobljenim kadrovima GPBiH može nositi sa sve većim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Dodao je da u 2016. godini GPBiH namjerava školovati još jednu generaciju kadeta što će značajno ojačati kapacitete ove policijske agencije. Obratio se i budućim radnim kolegama.

Trnovit put
- Danas ćete položiti svečanu prisegu i ne sumnjam u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove koji stoje pred vama. Ono u što sam sasvim siguran jeste da ste odabrali pravi, ali trnovit put kojim ćete ići tijekom svoga profesionalnoga rada, pa vam želim mnogo uspjeha u radu, dobro zdravlje i osobnu sreću - kazao je Galić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić čestitao je završetak obuke i izrazio zadovoljstvo što je osposobljena još jedna generacija kadeta te obećao da će, u okvirima svojih nadležnosti, pružiti podršku policijskim agencijama u radu i zapošljavanju novih kadeta.

Ovom prilikom direktor Vukoja istaknuo je dobru saradnju s Graničnom policijom BiH i zahvalio Oružanim snagama BiH na prostoru za izgradnju akademije.

Vukoja se zahvalio na saradnji sa GPBiH
Nakon uspješno završene obuke, kadeti se primaju na probni rad od 12 mjeseci, a od dana zasnivanja radnog odnosa obvezni su ostati u Graničnoj policiji BiH. Ova policijska agencija odškolovala je šest generacija kadeta prvog nivoa u činu „policajac". Trenutno, obuku prolazi i 100 kadeta sedme generacije.

Promocija kadeta GPBiH u Mostaru prisustvovali su čelnici Ministarstva sigurnosti BiH, policijskih i drugih agencija na državnom nivou, Oružanih snaga BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Tužiteljstva i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici ICITAP-a, dekani Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, te rukovodioci i glavni inspektori Granične policije BiH. Kadetom druge generacije u činu „mlađi inspektor" proglašen je Haris Jaganjac.