U BiH niknuo prvi grad u kojem žive samo Arapi: Građanima BiH ulaz zabranjen

arapi , BIH
Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini, a u tijeku je izgradnja novih kuća, javlja biznisinfo.ba

Ovaj pravi mali grad, smješten u Tarčinu, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljeno da uđu i obiđu ga. No, tijekom ljeta grad je bio pun Arapa, a Bosanaci nisu mogli ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja... Tako će biti i narednog ljeta.

„Vlasnici kuća su Arapi, i oni se ne žele miješati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome itko ometa i čudno ih promatra", kaže sugovornik biznis.info portala koji je želio ostati anoniman.

Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.

Kuće za 160.000 eura

Sugovornik ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 tisuća eura, a da nisu ni bile nuđene na bh. tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a".

Podsjetimo, ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković nedavno je upozorio kako ova utrka za nekretninama i novcem može imati pogubne posljedice po budućnost BiH.
"Jedna posebna strategija"

Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH opisao je kao "jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno". "Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta", napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti.

Njegovo upozorenje uslijedilo je neposredno nakon što je Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH počela provjere poslovanja tvrtki koje se pojavljuju kao kupci zemljišta.

Državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost izravne kupnje nekretnina u BiH no ta je zakonska zapreka "riješena" tako što to u njihovo ime čine ovlaštene tvrtke koje raspolažu milijunima eura.