Sud BiH osudio Edina Džeku na 12 godina zatvora

Sud BiH tabla
Prvostupanjskom presudom, Džeko je proglašen krivim za streljanje šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili zarobljeni od pripadnika Armije BiH. Sud BiH mu je za to djelo izrekao kaznu u trajanu od deset godina zatvora, javlja BIRN.

Sudsko vijeće je povjerovalo iskazima svjedoka Tužiteljstva koji su bili očevidci streljanja, a među njima je i Rasema Handanović koja je u tome sudjelovala.

"Rasema Handanović je navela da je Džeko stajao sa njene desne strane kada je počelo pucanje", kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Džeklo je osuđen i za ubojstvo bračnog para Ilije i Anđe Ivanković zbog čega mu je izrečena kazna od sedam godina zatvora.

Vijeće nije moglo zaključiti da je Džeko ubio Katu Drljo, rođenu 1932. godine.

Džeko je oslobođen optužbe za zločin počinjen u Jablanici, uključujući hapšenje hrvatskih civila, udaranje i pljačkanje.

Sudsko vijeće mu je izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, a optuženom Džeki su produžene mjere zabrane.

Suđenje Džeki je počelo u ljeto 2012. godine, osam mjeseci nakon što je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tijekom dokaznog postupka saslušano je oko 50 svjedoka i prikazano nekoliko stotina dokumenata.

Džeko je u pritvoru bio od prosinca 2011. do kraja svibnja 2013. godine, nakon čega je pušten uz jemstvo u iznosu od oko 600.000 maraka.

Za sada je ovo druga presuda za zločine u Trusini. Prije dvije godine, Sud BiH Rasemi Handanović, bivšoj pripadnici jedinice "Zulfikar", izrekao je pet i po godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata.

Za zločine u Trusini je pred Sudom BiH tijekom suđenje petorici optuženih - Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću, također bivšim pripadnicima jedinice "Zulfikar", te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade ABiH.

U ovoj grupi bio je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegove bolesti Sud BiH razdvojio postupak prije dva i po mjeseca. Prema optužnici, Ališpago je bio komadant jedinice "Zulfikar".

neznase.ba