Stajališta Martina Raguža i Živka Budimra su na tragu građanske i unitarne BiH, koju je zagovarao Alija Izetbegović

BUDIMIR RAGUŽ

..., Živka Budimira (SPP BiH), Martina Raguža (HDZ 1990) i Ante Popovića (DF Željka Komšića), stekli smo dojam kako se hrvatski kandidati za člana Predsjedništva BiH predstavljaju bošnjačkom biračkom tijelu.

Poruke koje smo sinoć čuli od dotičnih, ne proizlaze iz ugroženosti jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koju su proizveli predstavnici velikobošnjačke i velikosrpske politike, nego, nasuprot tome, svu krivicu svaljuju na predstavnike hrvatskog naroda koji su vodili politiku prije njih.

Njihova politička stajališta i ideje su na tragu građanske i unitarne Bosne i Hercegovine, koju je zagovarao Alija Izetbegović, sa stajalištem kako je Bosna i Hercegovina država jednog temeljnog bosanskog naroda i dvije kršćanske manjine koje mogu sudjelovati u institucijama Bosne i Hercegovine na dobro plaćenim političkim pozicijama u Sarajevu, pod uvjetom da podržavaju model cjelovite države sa smanjenom decentralizacijom, a visokim stupnjem građanskih prava i sloboda.
Poruke o brzom ulasku u euroatlantske integracije, koje će svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine donijeti pravdu, povjerenje i visoke investicije nisu ništa drugo do isprazne političke floskule za bošnjačko biračko tijelo, budući da je evidentno kako takva politička stajališta neće dobiti većinsku potporu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Sramotno je gledati i slušati kako predstavnici hrvatskog naroda pokušavaju zlorabiti izborni zakon koji je diskriminirajući za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, pokušavajući na taj način pridobiti glasače koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, iako se bira hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema našem dubokom uvjerenju, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini su potrebni hrvatski političari koji će promijeniti Daytonski i Washingtonski sporazum, dogovoriti novi ustav Bosne i Hercegovine, koji će osigurati da hrvatski narod u BiH bude u potpunosti jednakopravan s druga dva naroda s visokim stupnjem nacionalne i teritorijalne decentralizacije.
Pozivamo sve naše članove da u nedjelju, 12. listopada 2014., izađu na izbore i podrže kandidate stranaka koji vide Bosnu i Hercegovinu decentraliziranu, uređenu kao federaciju, u kojoj će jedna federalna jedinica biti prostor koji je HVO obranio u Domovinskom ratu.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA