Šokantna teorija: Slovenca je u smrt povukao ogroman som?

skok, skok u vodu, som, Andrej Beuc
Roniocima iz više BiH ronilačkih klubova u srijedu su se priključili ronioci iz Slovenije. Ronioci Spasilačke vodne službe Slovenije, njih devet došlo je sa suvremenim opremom i sonarima za pretragu riječnog dna.

Marko Šainović, vođa tima kaže da su došli kako bi pomogli u potrazi, te da očekuje da će tijelo Beuca biti pronađeno.

- Obučeni smo za ronjenje na rijekama kao što je Drava koja ima slične karakteristike kao Drina. Sigurno da će nam mutna voda predstavljati problem, ali se nadam da ćemo pronaći tijelo. Pretraživat ćemo dio po dio, a planirano je da u Zvorniku ostanemo dva dana. Očekujemo i pomoć lokalne Civilne zaštite koja bolje poznaje teren - rekao je Šainović.

Prije dolaska kolega iz Slovenije BiH ronioci iz Brčkog i Bijeljine dali su sve do sebe kako bi pronašli tijelo nesretnog mladića.

- Pretraživali smo Drinu površinskim opservacijama, što iziskuje neprestano hodanje vodom i pojačan fizički napor, što dovodi do maksimalnog umora , rekao je jedan od ronilaca i podsjetio da u današnjoj potrazi nije bilo ronjenja, jer je voda mutna, a vidljivost nikakva dodajući .

- Zbog mutne vode opreznost zaranjanja je rizična za sigurnost ronilaca, a pretragu smo vršili, prema ranijim iskustvima, i u „sklonjenim" dijelovima ili takozvanim „džepovima" Drine, jer se nikada ne zna gdje će matica rijeke da usmjeri tijelo", rekao je ronilac.
Analizirali video snimku skoka

U medijima Srbije, prema njihovim tvrdnjama nakon analize video snimaka skoka iz više kutova moguće je da je Beuca pod vodu povukla riba som. Oni tvrde da na tom području ima velikih somova, pravih grdosija, teških i stotinu kilograma. No, tu njihovu tvrdnju još nitko nije komentirao.

Vrlo je lako da je njihova teorija točna. Som je riba grabežljivac pa je moguće da je iskoristio mutnu vodu Drine i za nogu uhvatio skakača. Opasna je to riba, posebno ako je veća. Prema jednoj od snimaka sumnjam da ih je bilo više. Skokovi prije nesretnog Beuca moguće je da su primamili te grabežljivce, koji love sve što im se nađe u blizini. Ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je u pitanju som, ipak treba sačekati da ronioci pronađu tijelo i nakon obdukcije biti će poznato što se u stvari dogodilo - rekao je Adam Španić (73) iskusni ribič iz Nove Gradiške koji se i sam znao s nemani boriti više od sat vremena nakon što su došli na udicu.

Gradske vlasti Zvornika zatražile su od Hidroelektrane Mali Zvornik da smanji protok vode kako se roniocima i vatrogascima olakšala potraga za Bucom. U Zvornik su doputovale dvije sestre mladića zajedno sa majkom. Jedna od sestara je rekla kako će protiv organizatora podnijeti tužbu, jer po njima nisu poduzete sve mjere sigurnosti, posebno kada su pitanju spasioci koji su bili daleko u čamcima sa zaštitnim prslucima, dok u vodi nije bio niti jedan profesionalni ronilac.

24sata.hr