Smjene: Prvi na udaru Aluminij, Eronet, Elektroprivreda

Vlada FBiH, smjene
...a Vlada se nije uspijevala sastati. Kako doznaje Dnevni list, na prvoj idućoj sjednici Vlada FBiH razmatrat će poslovanje nekih javnih poduzeća te je moguće očekivati i smjene, a prvi na redu su Aluminij, Eronet i Elektroprivreda HZ HB.

Smjene

Sporna uredba koju je predlagao HDZ, a kojoj se protivio DF i koja regulira način izbora u javnim poduzećima, zasad će biti stavljena po strani. HDZ BiH od početka je inzistirao na toj izmjeni budući da po važećim uredbama nemaju nikakav utjecaj u najvećim hercegovačkim poduzećima, Aluminiju d.d. i Elektroprivredi HZ HB, koji su u nadležnosti Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, na čijem čelu sjedi DF-ovac Reuf Bajrović. I SDA je stava da cijela Vlada treba upravljati poduzećima, ali se ipak odustalo od preglasavanja DF-a kako ne bi došlo do potresa u Vladi.
HDZ je također zagovarao hitne smjene u javnim poduzećima, dok DF inzistira na tome da se čekaju krajevi mandata. SDA s premijerom Fadilom Novalićem na čelu stava je da se ide u smjene tamo gdje se loše posluje. Tako je dogovoreno, da se ide u smjene tamo gdje Vlada ne usvoji izvješće o poslovanju. Nakon toga išlo bi se u raspisivanje natječaja za nadzorne odbore te za direktore poduzeća.

Spustili loptu

Član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić izjavio je za Dnevni list da su tenzije spuštene kada je u pitanju sukob na relaciji DF - HDZ te da su se svi urazumili. "Sjest ćemo i razgovarati o stanju u javnim poduzećima. U tijeku su natječaji za nadzorne odbore u Aluminiju, Elektroprivredi HZ HB i Eronetu. Ta procedura može biti poništena, ali ne može se reći da to ne vrijedi. Svi su odustali od ideje da se preglasavamo. Stanje je teško, važnije je da se pozabavimo problemima, nego uredbama", kaže Suljagić. On objašnjava kako je sporna uredba o imenovanjima zapravo donesena da ograniči samovolju ministra te da stoga nikome u DF-u nije jasno oko čega se stvorio problem. Navodi kako je potrebno mijenjati zakon da bi se suštinski promijenile neke stvari oko imenovanja, ali da je to veći posao.
"Vlada će odlučivati o svemu. Nitko neće autonomno upravljati bilo čim. To je vlasništvo svih nas", naglasio je Suljagić.

Rezultati

Prvi na dnevnom redu Vlade naći će se Aluminij koji posljednjih godina bilježi velike gubitke. Mandat upravi nije istekao. "Kompanija Aluminij iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 milijuna KM, što uključuje oko 120,8 milijuna KM duga prema Elektroprivredi HZ HB i 67,3 milijuna KM duga prema kreditnim institucijama", navodi se u izvješću o analizi poslovanja koje je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

U izvješću dostavljenom Upravi kompanije konstatira se da u 2015. dospijeva dodatnih 111 milijuna KM duga i da je poslovanje Aluminija neučinkovito i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele financijske obveze.
Pojedini mediji objavili su i kako je Aluminij pred stečajem, pa se oglasio direktor poduzeća Nikica Ljubić demantirajući te navode i ističući kako Aluminij prvi kvartal ove godine završava s 5,6 milijuna maraka dobiti. On je objasnio kako je revizija naručena da bi se vidjelo kako vraćati dug prema Elektroprivredi, a da se ne ugrozi poslovanje.

"Mi ne možemo pobjeći od činjenice da smo dužni i da imamo nagomilani gubitak od 231 milijun maraka. Međutim, ne može se zanemariti ni činjenica da smo u prvom kvartalu ove godine poslovali s dobitkom", , kazao je direktor Aluminija, ustvrdivši kako se danas poslovanje te tvrtke znatno razlikuje od poslovanja tvrtke u prethodnom razdoblju.

Ljubić dodaje kako se plasiranjem informacija o lošem stanju u Aluminiju žele obezvrijediti sve one aktivnosti koje je Aluminij uradio u proteklom razdoblju sa svrhom stvaranja bolje slike u toj tvrtci i oko nje. "Smatramo kako smo u ovom razdoblju uradili jako puno i da smo poslije 2008. godine konačno došli do nekakvog rezultata koji zavrjeđuje pažnju te da smo u ovom razdoblju promijenili ukupnu krvnu sliku u poslovanju Aluminija", naglasio je Ljubić dodajući da očekuje nastavak trenda pozitivnog poslovanja.

Iako je Aluminij prvi na dnevnom redu za smjene, izvori bliski vladajućim strankama navode kako je jedan od realnih scenarija da Ljubić ostane na čelu poduzeća, a da se promijeni Nadzorni odbor.
Što se tiče Eroneta, mandat predsjedniku Uprave Stipi Prliću istekao je 27. siječnja 2015., ali je bivša Vlada dala suglasnost da mu Nadzorni odbor produži mandat na šest mjeseci kao v. d. predsjedniku. Raspisan je natječaj i za Nadzorni odbor ovog poduzeća.
Što se tiče smjena i novih imenovanja, najteže bi moglo biti u Elektroprivredi HZ HB, čijoj upravi mandat istječe tek u svibnju 2016. godine, a koja bilježi odlične poslovne rezultate.
JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u prva tri mjeseca tekuće 2015. godine ostvarila je financijsku dobit od 39.964.368,00 KM. Ono za što bi se eventualno Vlada mogla uhvatiti kao problem jest to da Elektroprivreda HZ HB još nema usvojen plan poslovanja za ovu godinu zbog neslaganja među članovima Uprave poduzeća. Što se tiče Nadzornog odbora, natječaj za novi raspisan je u 2. 4. 2015. godine.
Što se tiče HDZ-a, ova tri poduzeća bila su prioritet, a nakon njih razmatrat će se poslovanje i u ostalim javnim poduzećima i agencijama. HDZ je inzistirao da se postigne dogovor o podjeli javnih poduzeća između koalicijskih partnera, ali to očigledno ne ide, jer DF inzistira na depolitizaciji javnih poduzeća. Iako su se tenzije u Vladi spustile, posao oko podjele javnih poduzeća mogao bi biti teži i od samog formiranja vlasti i donijeti nove potrese u federalnoj koaliciji, jer se radi o kontroli nad milijardama maraka.

Dnevni list