Službeni kraj demonizacije HVO-a i Herceg-Bosne

Herceg Bosna, nogomet, Herceg Bosna, Herceg Bosna, Dayton, dražen pehar, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, čestitka, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, BIH, HVO, Herceg Bosna, Hrvati u BIH, Hrvati iz BiH, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Vlada HR HB, HZ HB, sda, Herceg Bosna, HZ HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, srednja bosna, Herceg Bosna, hrvatski zastupnici, bošnjačke koalicije , Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica
...isti se proces događa među Hrvatima u BiH koji su održali skup svoga Hrvatskoga narodnog sabora i uspravili se opet jednom u povijesti, također nezaustavljivo, te kazali u deklaraciji da je Dayton bio obična svinjarija kojom je ozakonjena nepravda, da žele međunarodnu konferenciju o BiH, da žele, hoće i inzistiraju na četiri federalne jedinice od kojih će jedna naravno biti hrvatska.

Melem je to za moje uši jer o tome pišem godinama, pa i na ovim stranicama, a pisao sam tako i u vrijeme kada je i samo spominjanje hrvatskog „entiteta" bilo maltene neprijateljska djelatnost u Hrvatskoj, kada je vascela „hrvatska" politička elita svih boja urlala od straha vičući: Ne to, pustite to, samo nam može škoditi, ne ćemo ući u Europsku uniju i slično.

Službena Hrvatska ostavila je Hrvate u BiH na cjedilu, i ta činjenica ostaje mrljom na savjesti onih koji savjest imaju. I ne samo to, trudila se putem medija i drukčije demonizirati hercegbosanske Hrvate, demonizirati Hrvatsko vijeće obrane, a komunistička jugoslavenska ljevica u Hrvatskoj trljala je ruke kada su politički i vojni vođe Herceg Bosne završili u Haagu pod optužnicom za „zajednički zločinački pothvat" u kojoj su optužnici uz rečene i Franjo Tuđman i Šušak i Bobetko i svi znani i nezanani, a na kraju oni živi osuđeni i sada čekaju žalbeni pravorijek.

Kao što je meni melem na ranu aktulana deklaracija Hrvatskoga narodnog sabora, tako je jugoslavenski )orijentiranim protuhrvatskim kretenima bila melem na ranu spomenuta presuda „šestorici" - a rana se orjunaškazvala oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iz Hrvatske koja ih je uzdrmala do dna bezdušne duše te su još samo polagali nadu (i još polažu) u konačnu presudu Hrvatima iz Herceg Bosne.

I tu će orjunaška klatež doživjeti udarac jer su se stvari promijenila i na geostrateškoj karti, pojavila se islamistička opasnost od koje se i Europa zatresla te malo bolje pogledala tko se to prije dvadesetak i nešto više godina na njezinim istočnim granicama borio ne samo protiv velikosrpske agresije nego i slične islamističke velikomuslimanske težnje - a i jednoj i drugoj su bili zaprjekom ti tako silni Hrvati koji su odlučili ostati gdje jesu, naoružali se (usput i muslimane), utemeljili svoju Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsko vijeće obrane. Pa će se uskoro ista ta Europa pitati kako je to ona sama pridonijela ne samo ratu devedesetih nego i zulumu svojih povjerenika nakon rata, kako je to postavljala povjerenike očito i potpuno protuhrvatske, osobe bez morala ali i bez političke težine, male bijednike koji su odrađivali zadaću političkog i gospodarskog uništenja Hrvata u BiH. I kako je mogla biti tako glupa i kratkovidna. Dobra, stara, slijepa Europa.

A ja ću se zapitati i naći vremena da pobrojim „hrvatske" političare, medije i novinare (pojedinačno) iz Hrvatske koji su demonizirali bih Hrvate i krivotvorili povijest, a nisu to činili samo čuvajući funkciju ili radno mjesto nego i iz osobne, neobjašnjive (na prvi pogled) mržnje. A ona se nastavlja i ovih dana kada se neki mrzitelj Hrvata i Katoličke crkve oglasio u povodu blagoslova Pantovčaka, čudeći se što je prostore okužene prethodnicima blagoslovio franjevac, dodajući „i to još bosanskohercegovački".

Hrvoje Hitrec/hkv.hr