Slobodna Bosna: Slučaj Eronet

slobodna bosna, Eronet, BIH, Eronet, HT Eronet, SDP BIH, Stipe Prlić, Zoran Bakula

Dok državna tužiteljstva Austrije i Slovenije vode kaznenu istragu protiv tri državljanina Bosne i Hercegovine zbog kaznena djela pranja novca , u samoj BiH ne znaju ni tko je nadležan za istragu. Tužiteljstvo BiH se još u veljači 2012. godine proglasilo nenadležnim i izvješće SIPA - e protiv Nevena Kulenovića , Stipe Prlića i Zorana Bakule proslijedilo u Županijsko tužiteljstvo u Mostar . Dvije godine poslije , mostarsko tužiteljstvo se i samo proglasilo nenadležnim i poslalo cijeli predmet Sudu BiH .

" Mi smo zatražili od Suda BiH mišljenje u vezi stvarne nadležnosti u postupanju po navedenom predmetu koje je državnom tužiteljstvu dostavila SIPA protiv Nevena Kulenovića , Stipe Prlića i Zorana Bakule. Kompletan predmet sa zahtjevom je dostavljen kurirom Sudu BiH u Sarajevu . Mi mislimo da nismo nadležni za ovaj slučaj i da nemamo resurse za takvu istragu. Tužiteljstvo BiH se ranije izjasnilo da nije nadležno i stoga smo mogli samo da zatražimo od Suda BiH da se izjasni tko je nadležan . Mislim da je trebalo izraziti takav konflikt nadležnosti odmah po dobivanju predmeta i meni nije jasno zašto moj prethodnik Predrag Tomić nije postupio na taj način " , kaže Spomenko Jukić , postupajući tužitelj u mostarskom Županijskom tužiteljstvu .

Naredba za provođenje istrage protiv Stipe Prlića , direktora Hrvatskih telekomu - nikacija Eronet Mostar , Zorana Bakule , direktora mobilne mreže HT Eronet , i Nevena Kulenovića , direktora i osnivača niza marketinških agencija , bila je napisana još sredinom listopada ove godine u Županijskom tužiteljstvu u Mostaru , ali je postupajući tužitelj Spomenko Jukić tada nije potpisao pozivajući se na " tehničke razloge " , jer nije imao " adrese svih svjedoka " , kojima nije želio " dostaviti pozive na radna mjesta u mostarsko sjedište Eroneta " . Jukić je četvrti tužitelj u BiH koji je preuzimao i ostavljao slučaj Eronet . Prije njega su o slučaju odlučivali tužitelji Ismet Šuškić u Posebnom odjelu za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH ; Predrag Tomić i Nijaz Mehmedbašić , glavni tužitelj u Županijskom tužiteljstvu u Mostaru .

Na slučaju su se do sada angažirale policijske agencije iz Austrije , Slovenije i BiH , Služba za sprječavanje pranja novca iz Slovenije , Državna agencija za istrage i zaštitu BiH , Federalna uprava policije , Financijska policija Federacije BiH . Nacionalni uredi Interpola u Sarajevu i Ljubljani razmijenili su više od 100 akata u međusobnoj komunikaciji o ovom slučaju . Ured za reviziju institucija Federacije BiH već godinama daje negativnu ocjenu o poslovanju dva javna poduzeća iz ovog slučaja : Javnog poduzeća HT Eronet i Javnog poduzeća RTV Federacije BiH , dovodeći u pitanje transparentnost i zakonitost njihovog financijskog i marketinškog poslovanja .

Iza stola mostarskog tužitelja Spomenka Jukića nalaze se dva uredska ormarića puna dokumentacije o slučaju Eronet , ali osobe osumnjičene u istragama koje se vode u Ljubljani i Grazu i dalje nisu formalno osumnjičene u Bosni i Hercegovini . Oni i dalje obavljaju važne poslove na kojima svakodnevno surađuju s najvažnijim medijskim kućama u Bosni i Hercegovini kao veliki oglašivači i kao agenti koji odlučuju o zakupu vremena za reklame ili objavljivanju reklama u novinama . Iako i sami angažovani tužitelji off the record kažu da je riječ o " klasičnom primjeru međunarodnog organiziranog kriminala " , zbog izostanka službene istrage , čitav slučaj se u samoj javnosti u BiH svodi na nedokazane glasine i "posao " se nastavlja na isti način .

" Vidite , ne mogu ja ili bilo tko drugi u upravi neke televizije reći : ' Evo neću ja sredstva od neke agencije zato što su neke novine napisale da je on kriminalac ' . Imaju ozbiljni organi u ovoj zemlji koji rade kako - tako svoj ​​posao - SIPA , FUP i tako dalje " , odgovorio je direktor Federalne televizije Džemal Šabić u emisiji Pošteno koja je emitirana 11. studenog prošle godine na pitanje direktorice programa Federalne Televizije Duške Jurišić da li je točno da ova televizija daje popuste i do 80 i više posto na svoj ​​cjenovnik oglašavanja .

Kriminalističke istrage postoje u BiH , Sloveniji i Austriji , potvrđeno je od strane brojnih službenih izvora u ovom prekograničnom novinarskom istraživanju . Počele su prijavom sumnjivih transakcija od strane Volksbank u Grazu (Austrija ) , tako da je i ovo istraživanje započeto posjetom banci . Poslije višednevnog odgađanja , glasnogovornica Rosemarie Lang je odgovorila da dužnosnici banke ne mogu govoriti o ovom slučaju .

Hansjorg Bacher , voditelj odnosa s javnošću Državnog tužilaštva Republike Austrije u Grazu , objašnjava : " Povodom dojave o mogućem pranju novca u jednoj austrijskoj banci započeta je policijska istraga . " Nakon što je austrijska kriminalistička policija dostavila izvješće Tužiteljstvu , " poslan je u lipnju 2013. godine zahtjev Državnom tužilaštvu u Sarajevu zbog preuzimanja gonjenja dvojice osumnjičenih . Međutim , još uvijek nismo dobili odgovor od Tužiteljstva BiH " , dodaje Bacher . Neven Kurtović , šef Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i suradnju u kaznenim stvarima u Ministarstvu pravde BiH , potvrdio je da je zahtjev iz Graza stigao i da je proslijeđen u srpnju ove godine u Tužiteljstvi BiH . U Tužiteljstvu BiH su potvrdili da je zamolba " primljena i da će javnost biti informirana nakon što postupajući tužitelj donese odluku " . Riječ je o kaznenom gonjenju Stipe Prlića , direktora HT Eronet Mostar , i Zorana Bakule , direktora mobilne mreže HT Eronet . Kao kazneno djelo navodi se pranje novca koje je opisano u članku 165. Kaznenog zakona Austrije . Tužitelji iz Graza i Sarajeva komunicirati posredno , putem Ministarstava pravde u dvije države : " Sa BiH svaka komunikacija ide preko određenog ministra pravosuđa , dakle Državno tužiteljstvo u Grazu šalje izvješća u Ministarstvo u Beču , koje onda ta izvješća šalje vlastima u BiH i ministru pravosuđa koji to proslijedi Tužilaštvu BiH i natrag . to znači da je taj put malo kompliciraniji nego u području Sengena , gdje primjerice sa Tužilaštvom Njemačke države možemo izravno komunicirati . " Na pitanje da li zna kada može očekivati ​​odgovor iz Sarajeva , Bacher kaže : , Ja osobno nemam iskustva s kontaktima u BiH , ali pretpostavljam da se ovdje radi o spektakularnom postupku za BiH , tako da se nadam da ćemo relativno brzo dobiti odgovarajući odgovor vezan za ovaj proces . " Bacher objašnjava da će u slučaju da Tužiteljstvo BiH preuzme kazneni progon Prlića i Bakule , austrijski postupak biti zamrznut do okončanja postupka u BiH . u slučaju da Sarajevo odustane od ovog kaznenog procesa , postupak će biti nastavljen pred Okružnim sudom u Grazu .

U Sloveniji je sudska istraga pokrenuta u svibnju 2013. na Okružnom sudu u Ljubljani na zahtjev specijaliziranog državnog tužiteljstva Republike Slovenije , koje je nadležno za organizirani , klasični i gospodarski kriminal , terorizam i korupciju . " Istraga je pokrenuta protiv jedne pravne i jedne fizičke osobe zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo pranja novca " , objašnjava Harij Furlan , šef slovenskog specijaliziranog državnog tužiteljstva . Kao fizička osoba u ovom slučaju se navodi Neven Kulenović , direktor i osnivač više marketinških agencija iz BiH iu inozemstvu . Specijalizirano državno tužiteljstvo Slovenije , u odgovoru na izravno pitanje o budućnosti ovog procesa u Ljubljani , naglašava da je suđenje u odsutnosti više iznimka nego pravilo i da je uvijek moguće upotrijebiti različite načine osiguranja prisutnosti osumnjičene osobe . " moguće je upotrijebiti prisilna sredstva kao što su prisilno privođenje , međunarodna potjernica , pritvor , kako bi se osiguralo prisustvo osumnjičenog u okviru međunarodne pravne pomoći . Pravno je moguće suđenje u odsutnosti ako je osumnjičeni prethodno ispitan , ako je pozvan i ako je prisutan njegov branitelj " , objašnjavaju u ovom slovenskom tužiteljstvu .

Već na početku istrage , slovenski tužitelj Harij Furlan s dva istražitelja stigao je u Mostar , gdje se nalazi sjedište tvrtke HT Eronet . U Kantonalnom tužilaštvu HNK zatražio je , putem međunarodne pravne pomoći , saslušanje dvojice direktora Eroneta , Prlića i Bakule , te direktora marketinških kompanija Kulenovića . Osumnjičene je saslušao tužitelj Predrag Tomić , ali samo za potrebe slovenske istrage . Tijekom saslušanja , Kulenović se branio šutnjom dok su Prlić i Bakula tvrdili da su samo posudili novac od Kulenovića za izgradnju apartmana u Hrvatskoj . I Prlić i Bakula su istovremeno i državljani i BiH i Hrvatske . Kao osnov uplata na račune u Grazu navedeni su ugovori 24/08 i 25/08 , ali izvori upoznati s istragama u Sloveniji i BiH kažu da nitko u istrazi nije vidio ove ugovore . Tomić se 21. prosinca 2010. godine odlučuje za dodatne provjere poslovanja HT Eroneta , na temelju prijave iz Nadzornog odobora HT Eronet i drugih anonimnih prijava . Tomić je zatražio da Financijska policija Federacije BiH " prikupiti dokaze i saznanja " o poslovanju HT Eroneta . Do odlaska iz Mostara , Tomić je čekao na izvještaj Financijske policije , kako bi nastavio rad na slučaju Eronet .

Tužitelj Predrag Tomić je odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća od 21. prosinca 2012. godine imenovan na poziciju tužitelja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH . Njegov prelazak u Sarajevo doveo je do novog polugodišnjeg prekida na radu na ovom slučaju . Tomić je odbio govoriti o slučaju Eronet , tvrdeći da je učinio sve procesne radnje i da nije nagrađen za opstruiranje imenovanjem na dužnost tužitelja u državnom Tužiteljstvu .

Samo 6 inspektora Financijske policije u Mostaru radi na području tri županije . Tužilaštvo im dostavlja 14. siječnja 2011. i novu dokumentaciju koju je prikupila Kriminalistička policija iz Mostara . Inspektori preuzimaju predmet Eronet tek 10. lipnja 2011. godine .

Inspektori Financijske policije prikupljaju dokaze diljem BiH o nevjerojatnim načinima izvlačenja novca iz ovog javnog poduzeća putem marketinškog poslovanja i agencija . Inspektori obavljaju kontrole u Sarajevu , Čapljini , Livnu , Orašju , Vitezu , Banjoj Luci , Brčko Distriktu , Bihaću , Tuzli i Bijeljini . Konačno , Financijska policija 6.
svibnja 2013. godine dostavlja Tužiteljstvu u Mostaru izvještaj o djelomičnoj kontroli poslovanja HT dd Mostar od 2007. do 2010. godine . Sredinom lipnja 2013. godine , Finansijska policija podnosi izvještaj i prijave za počinjena kaznena djela protiv 25 osoba iz uprave JP HT Eronet dd Mostar , između ostalog i za marketinško poslovanje ovog telekom operatera sa sarajevskom agencijom SV - RSA

Tužitelj Spomenko Jukić se vratio u mostarsko tužiteljstvo u travnju i preuzeo predmet Eronet u lipnju 2013. godine . Suočio se i s novom prijavom .
Istražitelji vjeruju da izvješće Financijske policije dokazuje tezu da su uplate na privatni račun direktora Eroneta povezane s davanjem milijunskih poslova marketinškoj agenciji mimo rezultata natječaja za javnu nabavu . Eronet Povjerenstvo za natječaje je 12. listopada 2007. preporučila da se kao najpovoljnija ponuda izabere ona koju je poslala agencija McCann Ericson iz Sarajeva , ali vrlo brzo reagiraju Neven Kulenović u ime agencije SV - RSA i Zoran Bakula , kao član uprave Eroneta . Kulenović 15. listopada 2007. faksom šalje dodatno tumačenje svoje ponude i izradu Strategije i drugih analiza i dokumenata proglašava besplatnim . Istovremeno , Kulenović dostavlja i dokumentaciju drugih tv kuća koja dovodi u pitanje valjanost ponuda drugih marketinških agencija .

Prema izvorima koji su upoznati s istragama kriminalističke i finansijske policije izvršni direktor Eroneta za pokretnu mrežu i član uprave Zoran Bakula je , na 41. sjednici Uprave društva , održanoj 24. listopada 2007. godine , rekao da postoje pogreške u bodovanju Povjerenstva za tender . Tvrdio je da su agencije dale podatke koji nisu istiniti , jer su TV kuće obavijestile koje popuste mogu dati . Izjavio je da su TV kuće ( Neovisna TV Hayat , Televizija Mreža Plus , Pink BH televizija ) obavijestile HT da agencije , koje su se javile na javni natječaj i ponudile popust 60 posto i više , ne uživaju navedene popuste kod spomenutih TV kuća , čime su grubo prekršile uvjete iz ugovora . Kao maksimalni rabat ( popust od cijene odobren prodavaču ) navedeno je 45 posto . Postojale su i druge intervencije koje su dovele do promjene odluke .

Na temelju izlaganja Zorana Bakule , uprava Društva odbacila je Prijedlog Komisije o izboru agencija McCann Ericson doo Sarajevo . Umjesto da se ide na poništenje javne nabave , tvrde istražitelji , uprava Eroneta je dan kasnije jednoglasno donijela odluku da dodjeljuje ugovor vrijedan 3 milijuna KM agenciji SV - RSA Potom je uprava društva 21. svibnja 2008. godine odlučila da potpiše aneks ugovora u vrijednosti od 50 posto i produži ga do veljače 2009. godine . Novim aneksima ugovora iz 2007. i 2008. godine vrijednost ugovora HT Eroneta i agencije SV - RSA je povećana za još 4,5 milijuna KM . Formalno , posao u poslovnim knjigama opisan je kao " zakup medija u BiH " .

Duga je lista dokaza koji će biti predočeni i svjedoka koji će biti saslušani u slučaju Eronet , kada konačno budu potpisane sve naredbe za istrage u ovom slučaju . Istražitelji u samom vrhu policijskih agencija u BiH ne kriju da računaju na međunarodnu , vanjsku potporu kako bi se prekinuo lanac nekažnjivosti i
istraga dovela do kraja . " Kada oni vani nešto urade , i mi ćemo " , kaže jedan od vodećih kriminalista u BiH , upoznat sa slučajem .

Pišu: Esad Hećimović, Blaž Zgaga i Hervig G. Hoeler.

( Slobodna Bosna je istakla da je ovaj članak je pripremljen uz financijsku potporu projekta South East European Media Observatory , koji podupire Europska unija . Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost autora i ne predstavlja stajališta EU ) .

Izvor: Slobodna Bosna