Slaven Raguž: Referendum je izraz suverenosti i otklon od nametanja sa strane

Slaven Raguž
Ako ste moralno i demokratski nastrojena osoba, ovakva situacija bi u vama probudila nemir, želju za reakcijom, želju za pomoći narodu te države, rekao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž za Dnevnik.ba komentirajući referendum u RS-u.

Podsjećamo, gotovo 100 posto građana RS-a izašlih na jučerašnji referendum podržalo je da 9. siječnja ostane Dan RS-a. Referendumu, koji je odgovor na pokušaj zabrane obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS-a preko Ustavnoga suda BiH, nisu se odazvali Bošnjaci, a uoči referenduma od bošnjačkih političkih predstavnika i nevladinih udruga prijetilo se čak i ratom. Srbi su, pak, održavanje referenduma opravdali činjenicom da Bošnjaci i stranci upravljaju Ustavnim sudom BiH.

"Kako biste se osjećali kada biste čuli da su tamo u neku državu upali stranci i domicilnom stanovništvu diktiraju zakone, imenuju vladara stranca koji ih predstavlja, postavljaju suce strance iz svojih zemalja da nameću narodu zakone, definiraju poreze, namete itd. Domicilni narod ne samo da nema slobodu birati svoju vlast, nego ne mogu niti slaviti svoje blagdane. Ako ste moralno i demokratski nastrojena osoba, ovakva situacija bi u vama probudila nemir, želju za reakcijom, želju za pomoći narodu te države itd. No, kada se radi o BiH, nama se to što nam ljudi koje nitko od nas nije birao diktiraju život, servira kao nešto što tako mora biti, inače propade država. Nisu problem oni koji nameću, tj. nametnici, nego oni koji dižu glas protiv toga. Normalno i demokratski je da narod koji ovdje živi ima mogućnost odlučivati o sebi i snositi odgovornost svojih odluka, sve ostalo je neprirodno, samim tim i dugoročno neodrživo", izjavio je Raguž.

Također, dodao je kako je referendum izraz suverenosti, otklon od nametanja sa strane, otklon od privida suverenosti i BiH kao lutke na lancu tko zna čijih interesa (samo ne naših), a korak ka pravoj suverenosti i dugoročnoj održivosti BiH kao države. Zanimljivo, sada se inzistira na djelovanju tužiteljstva po pitanju kaznenog gonjenja vlasti iz RS-a radi referenduma, a nitko ne poziva na djelovanje po pitanju izbora u Mostaru i/ili drugih odluka Ustavnog suda koje se godinama ne poštuju", upozorava Raguž.

Izrazio je podršku referendumu i „svakom demokratskom izrazu koji bi ovu državu učinio makar dijelom suverenom".

Dnevnik.ba