Skandalozno: U Kiseljaku pet Hrvata lišeno slobode

...Pričuvnog sastava vojske - postrojbi HVO Kiseljak, počinili na području naselja Behrići i Gomionica, općina Kiseljak kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 u vezi sa čl. 22. preuzetog KZ SFRJ", priopćeno je iz Tužiteljstva SBŽ. Iz ove institucije priopćeno je da se radi o osobama čiji su inicijali Š.M. 1972 iz Kiseljaka, D.B. 1961 iz Kiseljaka, D.Lj. 1956 iz Kiseljaka, S.R i M.D.

Među uhićenima je i profesionalni vojnik Oružanih snaga BiH. U nalogu za uhićenje bilo je šest osoba. Četiri su odmah pronađene i uhićene, a dvije su osobe bile izvan BiH. Naknadno je privedena i peta osoba, a u Tužiteljstvu nisu željeli komentirati da li se za šestom osobom s naloga još uvijek traga.

Kako neslužbeno doznaje artinfo.ba da se iza inicijala Š.M. krije Miroslav Škoro, bivši predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Kiseljak. Škoro je obiteljski vezan uz generala Tihomira Blaškića. Blaškićeva i Škorina supruga su sestre. Iza inicijala D.LJ. krije se Ljubo Dilber. Uhićeni profesionalni vojnik je Dalibor Miloš iz Kiseljaka. Miloš je kao pripadnik OS BiH sudjelovao u mirovnim misijama u Iraku, a istaknuo se i na sportskom planu. Iza inicijala S.R. krije se Radojica Stanković, a identitet osobe inicijala B.D. je Bosiljko Dilber.

U Kiseljaku je nakon uhićenja, a pogotovu saznanja tko su uhićeni zavladali šok i nevjerica. Uhićene nitko ne dovodi u vezu s ratnim zločinima ni u Gominici ni Behrićima niti bilo gdje drugo. Bivši pripadnici HVO-a koji su sudjelovali u obrani Kiseljaka kažu da su upravo pripadnici HVO-a pretrpjeli velike štete u navedenim selima zbog nadljudskih napora da zaustave prodor Armije BiH na ovom dijelu općine Kiseljak prema Busovači. Naime njihovo zauzimanje imalo bi nesagledive posljedice po hrvatski puk Kiseljaka ali i brojne hrvatske prognanike koji su u velikom broju našli utočište upravo u ovom dijelu općine Kiseljak koji gravitira Gromiljaku. Borbu za opstanak u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici Hrvati su platili sa više od 400 života, a niti za jedan zločin počinjen nad Hrvatima u Kiseljaku još nitko nije procesuiran.

U idućih nekoliko dana u Kiseljaku nije isključena ni mogućnost prosvjeda zbog uhićenja petorice bivših pripadnika HVO-a za koje kiseljački Hrvati tvrde da su nevini.

"Na sceni je zastrašivanje Hrvata ovog kraja jer im se ne može oprostiti što su opstali ovdje u ratu. Nitko od nas nije protiv toga da se odgovorni za sve zločine kazne, ali smo protiv toga načina uhićenja. Ako je itko od njih kriv, zašto se čekalo tolike godine? Za Miroslava Škoru konkretno znam da 20 godina živi na istoj adresi. Dalibor Miloš je kao pripadnik OS BiH morao proći sve provjere i prošao je. Zašto sad uhićenje? Moj jedini odgovor na sva ova pitanja jest da smo mi Hrvati Kiseljaka dočekali život po onoj 'kadija te tuži, kadija te sudi'", kaže Mirko Rašo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Kiseljak čiji je pripadnik svojedobno bio i uhićeni Miroslav Škoro.

artinfo.ba/ap