Skandalozno: Pokušava se HR HB s Bobanom proglasiti zločinačkim pothvatom

Postojavanje postrojba HVO-a.
...pravosuđa, što i ne bi bila neka posebna novost da se unutar ovih pravosudnih predmeta ne kriju krajnje opasne političke konotacije zbog kojih je ranije reagirao i sami državni vrh Hrvatske. Naime, u predmetima protiv više bivših pripadnika HVO-a potpuno je kolektivizirana krivnja te se objašnjava da se sve što se događalo u ratu stavlja pod istu oznaku zajedničkog zločinačkog pothvata pod okriljem HR Herceg Bosne. Doznaje to "Večernjak" koji je imao uvida u jednu od takvih optužnica.

Navodi se da je cijeli zajednički zločinački pothvat, a očito je da se koristila ista matrica po uzoru na haaški proces protiv šestorice bivših dužnosnika HB, bio osmišljen i provođen od tadašnjeg vrha HB uključujući bivšeg predsjednika Matu Bobana. Pri tome se objašnjava kako je svaki od pojedinačnih optuženika bio dio mozaika stvaranja etnički čistih teritorija u BiH od nehrvatskog stanovništva. Jednako tako svima se na teret, uz pojedinačne navode o krivnji, stavljaju navodi da je sve što su radili bilo u cilju etničkoga čišćenja, piše Večernji list.

Ovakve formulacije se dosad uopće nisu koristile pred pravosuđem BiH iako su i neke druge optužnice krajnje slobodno tumačile prirodu posljednjeg rata navodeći da se radilo o širokom sustavnom progonu nehrvatskog stanovništva. U pojedinim, pak, predmetima pravosuđe BiH nastoji umiješati i RH, napose oko slučajeva ratnih zločina iz oslobodilačkih operacija u zapadnoj Bosni koje su prethodile ili su pak bile neposredno realizirane nakon okončanja akcije Oluja.

Drugi, pak, predmeti govore o umiješanosti RH u rat u središnjoj Bosni te Hercegovini. Čak ni u slučaju genocida u Srebrenici nisu navođene takve kvalifikacije, što daje dodatnu dimenziju ispolitiziranosti vođenja ovih pravosudnih istraga koje su došle do faze optuženja. Široko tumačeći posljednja ratna zbivanja stvara se istodobno pritisak na bivše časnike i pripadnike HVO-a, ali i na Hrvate i njihove predstavnike u vlasti koje se očito nastoji na sudištima proglasiti gubitničkim narodom kada se to već nije uspjelo napraviti u krvavom ratu.