Sjećanje na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost - Bleiburg

Bikeri veterani Domovinskog rata okupljeni u Moto klub Veterani - Croatia, njihove obitelji i prijatelji iz drugih moto klubova na ovaj način odaju počast tisućama Hrvata ubijenim u svibnju 1945. godine na Bleiburškom polju i kasnije tijekom Križnog puta širom nekadašnje SFRJ.

Ideja o ovom projektu nastala je 2007. godine kada su članovi Moto kluba Veterani - Croatia, prikupljajući spomen kamenje za Zid sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, obišli stratišta hrvatskog naroda u Austriji, Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Bleiburško polje, Tezno, Kočevski Rog, Crnogrob, Maceljska gora, Jazovka), mjesta na kojima su na završetku Drugog svjetskog rata učinjeni stravični zločini nad razoružanom hrvatskom vojskom i civilima. Pokolj Hrvata u Bleiburgu i likvidacije tijekom Križnog puta ratni su zločini i zločini protiv čovječnosti koje je učinila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Njih se u vrijeme komunističke vlasti šutnjom i vremenom nastojalo izbrisati iz nacionalnog sjećanja, a koristilo ih se samo u kontekstu ideološke propagande protiv hrvatskog naroda. Danas se, u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj na pragu Europske unije, o Bleiburgu govori kao o simbolu i metafori svih stradanja Hrvata tijekom vladavine komunističkog režima u posljednjoj Jugoslaviji.

Od 2008. godine Moto klub Veterani - Croatia predvodi bikere iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije na komemoraciju žrtvama bleiburškog pokolja i Križnog puta u Bleiburg. Ovim nacionalnim projektom, Moto klub Veterani - Croatia na specifičan način povezuje sve žrtve hrvatskog naroda i branitelje Domovinskog rata.

Ovogodišnje 68. obilježavanje bleiburške tragedije i 6. moto maraton „Cesta sjećanja" održat će se u subotu 11.05.2013. godine s početkom Sv Mise u 12:00 sati.