Široki Brijeg: Posmrtni ostaci žrtava iz masovnih grobnica prebačeni u Mostar

zločini, pobijeni, franjevci, masovna grobnica, masovna grobnica, Ljubuški

Predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg Pero Kožul i član Povjerenstva fra Miljenko Stojić posmrtne ostatke žrtava koje su partizani u veljači 1945. godine zatvorili i nakon nekoliko dana poubijali i zakopali u Knešpolju-Dubrava, predali su na Medicinski fakulteta gdje ih je primila dekanica prof.dr.sc. Ljerka Ostojić.

Medicinski fakultet u Mostaru će, u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i uz pomoć specijalistice za sudsku medicinu splitskog KBC-a Firule Marije Definis-Gojanović, izvršiti DNK analizu žrtava.

S ravnateljem SKB-a Mostar Antom Kvesićem dogovoreno je i uzimanje uzorka krvi, od najbliže rodbine žrtava, a koja je potrebna za identifikaciju žrtava.

Iskapanje i izmještanje masovnih grobnica u Knešpolju početkom lipnja provelo je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg, uz pomoć Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" i JU Coming.

Iskapanje su predvodili Marija Definis-Gojanović, specijalistica za sudsku medicinu splitskog KBC-a Firule i mr. arheolog Tihomir Glavaš.

U prvoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci osam žrtava partizanskog zločina, u drugoj 12, a u trećoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci osam žrtava, kao i brojne čahure, novčići, cipele i drugi predmeti na temelju kojih će se vršiti identifikacija žrtava.

fena